Україна повертає борг

Як повідомив міністр енергетики РФ Олександр Новак, борг становить 5,3 млрд доларів.

До кінця 2014 року буде оплачена частина цього боргу у сумі 3,1 млрд доларів. Ця сума поступить на рахунки "Газпрому" двома траншами. Перший транш надійде у найближчі дні у сумі 1 млрд 460 млн доларів США, це заборгованість за листопад-грудень 2013 року.

Другий транш поступить до кінця грудня 2014 року, це заборгованість за квітень, травень і червень у сумі 1 млрд 650 млн доларів.

Гроші для повернення боргу

Україна отримає кошти від Євросоюзу і МВФ за спеціальною програмою. За ці гроші Україна зможе погасити борги за газ до кінця цього року.

Росія дає знижку

РФ надає Україні стодоларову знижку

На скільки часу

Угода буде діяти з листопада 2014 року по березень 2015.

Скільки

Україна планує купити до кінця року до 4 мільярдів кубометрів газу у РФ. За словами міністра енергетики і вугільної промисловості України Юрія Продана, гроші на цей газ є. Закупка газу відбуватиметься за передоплатою.

Ціна

Ціна закупки газу у листопаді-грудні 2014 року для України складе 378 доларів за тисячу кубометрів. Далі, за словами міністра енергетики РФ Олександра Новака, ціна буде складатися виходячи з кон’юнктури цін, виходячи з формули, а також стодоларової знижки.

Єврокомісар з питань енергетики Гюнтер Еттінгер сказав, що Україна зможе (але це не обов’язок) замовити таку кількість газу, яка їй необхідна, за погодженою ціною, яка становить 385 доларів за тисячу кубометрів газу.