За словами Міллера, борг "Нафтогазу України" за постачання російського газу зріс до 1,89 мільярда доларів. Глава "Газпрому" пояснив, що це фактично означає, що Україна припинила платити за газ. Це повністю суперечить положенням контракту та міжнародної торговельної практики.

"Ми зі свого боку завжди виконували і будемо виконувати наші контрактні зобов'язання. Але ми не можемо поставляти газ безкоштовно. Або Україна гасить заборгованість і оплачує поточні поставки, або з'являється ризик повернутися в ситуацію початку 2009 року. Про положення справ інформуватимемо уряд РФ", - наголосив Міллер.

Зауважимо, вперше за останні 5 років в історії російсько-українських відносин з'явилося порівняння з транзитною кризою початку 2009 року, коли протягом 20 днів країни Європи були відрізані від постачань російського газу.

Нагадаємо, національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" розрахувалася з ВАТ "Газпром" за імпортований у січні 2014 року природний газ.

Нардеп Петро Порошенко переконаний, що питання ціни на газ має перестати бути політичним фактором впливу Росії на Україну.