"Edison" повідомила, що домовилася з компанією "Promgas" - СП "Газпрому" і італійської "ENI" - про довгострокові закупівлі в неї російського газу.

Умови контракту в "Edison" не розкрили, але відзначили, що вартість російського газу тепер враховує "зміни ринкових умов".

За словами глави "Edison" Брюно Лескера, "російська сторона погодилася переглянути ціну газу для "Edison" виходячи з того, що останні кілька років ціни на італійському газовому ринку падали".

Нові домовленості з "Газпромом" "вплинуть на фінансові результати "Edison" в 2011 році на рівні 200 мільйонів євро", зазначили в італійській компанії.

Як підкреслили в "Edison", домовитися з "Газпромом" компанія зуміла тільки після того, як влітку 2010 року "почала арбітражний розгляд" через ціни на газ.

Вимагаючи від "Газпрому" зменшити їх, "Edison" подала позов до Стокгольмського арбітражу.

Переговори з монополією велися ще з 2008 року, але ніякого результату не давали.

Тепер же, коли з "Газпромом" все-таки вдалося домовитися на прийнятних умовах, арбітражний розгляд буде припинено, пообіцяли в компанії.

Це перший приклад того, як європейський споживач домігся від "Газпрому" поступок в конфлікті навколо цін на газ, пред'явивши позов до монополії.

Переговори про це ведуть майже всі ключові споживачі в Європі - німецькі "E.ON", "BASF" і "RWE", французька "GDF Suez", італійські "ENI" і "Enel".