СБУ та Міноборони офіційно обшуки не коментують

У декількох генералів нібито виявили копії секретних документів. Втім Міноборони та СБУ досі зберігають мовчання щодо подій, які можуть стосуватися державної безпеки. Контррозвідка протягом місяця трусила кабінети вищих посадових осіб, які відповідають за боєздатність армії, а на поверхні з офіційних коментарів лише уривки.

Департаментом охорони державної таємниці та ліцензування Служби безпеки України проведено перевірку дотримання режиму секретності, зокрема, в Генеральному штабі України. І висновки надані керівництву Міністерства оборони. За порушення режиму секретності передбачена як дисциплінарна, так і адміністративна, і кримінальна відповідальність. Що стосується кримінальної відповідальності, то наразі інформацією про внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань я не володію",
— каже співробітник слідчого управління ГПУ із дотримання законів у військовій сфері Григорій Рябенко.

У зв'язку з причетністю до витоку секретних даних називалося ім`я першого заступника начальника Генштабу адмірала Ігоря Кабаненка, який з 18 жовтня перебуває на лікарняному.

Позбавлення допуску до держтаємниці — покарання, наслідком якого є зміщення з посади, або звільнення, зокрема, і за службовою невідповідністю. СБУ позбавила Кабаненка допуску до держтаємниці за "не прийняття відповідних заходів до її збереження"

В нас такого масштабу скандалів у Збройних Силах ще не було. Якщо це легковажне ставлення до державної безпеки на сьогоднішній день трішки змінюється, то це великий позитив. Тому що будь-які серйозні перевірки, якщо вони бездоганні з точки зору отриманих доказів, то це, безумовно, добре,
— каже політолог, військовий експерт Олександр Палій.


Під підозрою — два генерал-лейтенанти

Копії секретних документів нібито знайшли також у заступника начальника Генштабу генерал-лейтенанта Юрія Думанського та начальника Головного управління оборонного та мобілізаційного планування Генштабу генерал-лейтенанта Володимира Аскарова.

Самі ж звинувачені та джерела у Збройних силах вказують на чисельні порушення під час проведення перевірки СБУ. Представники Служби безпеки не назвали причин візиту, вилучили декілька документів, але з актом результату перевірки керівництво штабу не ознайомили.

Керівний склад Генштабу Збройних сил формувався екс-міністром оборони Дмитром Саламатіним, який до 2005-ого року був громадянином Росії. У 2006-тому Дмитро Саламатін потрапив до Верховної Ради по списку Партії Регіонів. У лютому 2012-ого наказом президента Януковича стає міністром оборони. Нинішній міністр Павло Лебедєв теж пов`язаний з сусідньою державою: свого часу він закінчував Ярославське вище військово-фінансове училище.

Вищі посадовці Міноборони та СБУ навчалися у Росії

Призначений у січні цього року голова СБУ Олександр Якименко теж закінчив військове училище у Росії, до слова, як і попередній — Ігор Калінін. Якименко служив у російських військах і сьогодні на українському мундирі носить російські відзнаки.

Певним чином Російська Федерація могла використовувати тих людей, які свого часу були чи завербовані, чи дали свою згоду співпрацювати з Комітетом державної безпеки. Відповідно Москва дійсно знала хто, що, як",
— каже військовий експерт Ігор Козій.

Деякі представники Міноборони пов`язують скандал з переходом української армії на професійну основу, адже "під прицілом" опинилися відповідальні за впровадження європейських стандартів у ЗСУ.

Іншу версію висловив Секретар Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Сергій Каплін. Він вважає, що йдеться не про розголошення державної таємниці, яке, згідно з Кримінальним кодексом, може "коштувати" від 2 до 5 років позбавлення волі. Скандал пов`язаний з намаганням контролювати Генштаб.

На цей момент жодних звинувачень жодному з офіцерів висунуто не було. Інформації про відкриті кримінальні провадження теж немає.