Він наголосив, що сводоба мас-медіа є необхідною для функціонування демократії.

"Я закликаю український парламент відмовитися від цієї спроби задушити свободу ЗМІ, яка є необхідною умовою для функціонування демократії. Без вільних медіа немає жодного засобу проти некомпетентності та зловживань влади", - вважає Ягланд.

Він додав, що прийняття законопроекту стане для України кроком назад. Сама лише загроза переслідування може призвести до збільшення самоцензури та обмеження свободи слова.

Як варіант захисту від наклепу генсек навів публічний діалог.

"Цивільний розгляд справ та публічний діалог є набагато ефективнішим захистом від наклепу", - вважає він.

Нагадаємо, Верховна Рада у першому читанні проголосувала за зміни до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів, згідно з якими відповідальність за посягання на честь і гідність людини посилюється.

Згідно з законопроектом, покарання за наклеп - 2-5 років в'язниці. Закон набрав 244 голоси, за нього проголосували регіонали і комуністи, позафракційні депутати і фракція Народної партії.

Законопроект викликав хвилю обурень, журналісти, політологи та частина політиків вважає, що закон обмежить свободу слова.

ОБСЄ занепокоєна через український закон про наклеп".

Глава фракції Партії регіонів Олександр Єфремов заявив, що готовий розглядати поправки до законопроекту про наклеп.

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення не підтримала результати голосування за проект закону, який встановлює кримінальну відповідальність за наклеп.