Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Це спровокувало виникнення панічних настроїв на валютному ринку України. Зараз ситуація покращується,
— сказала вона.

Як повідомлялося, курс гривні на міжбанку 16-17 грудня вийшов до рівня нового історичного мінімуму - 20 грн/$ 1, а окремі котирування досягали рівня 21 грн/$ 1.

На неофіційному готівковому ринку гривня в той день котирувалася ще нижче. Одночасно в Росії курс рубля на Московській біржі 16 грудня короткочасно обвалився до 80 руб/$ 1.

Проте в наступні дні після вжитих Центробанком Росії заходів курс рубля скоректувався, і в даний час російська національна валюта торгується на рівні близько 55-56 руб ./$ 1. Курс гривні на міжбанківському та готівковому ринку 17 грудня в середині дня також розвернувся в бік зміцнення, і стабілізувався на рівні близько 18,5-19 грн / $ 1.

У цій ситуації Національний банк знизив офіційний курс гривні до нового історичного мінімуму 15,854396 грн / $ 1, однак його розрив з курсами на інших сегментах ринку залишається значним.

Спроби профільного фінансового комітету Верховної Ради отримати коментарі Гонтаревої про ситуацію на ринку завершилися безрезультатно, в результаті чого глава комітету та ряд депутатських фракцій і груп вимагають звіту голови НБУ у Верховній Раді.

До слова, Національний банк України планує за півтора-два роки завершити процес своєї трансформації в рамках стратегії реформування банківського сектора до 2020 року.