Обстріли позицій АТО не вщухають

Ситуація в зоні АТО залишається напруженою. За даними координатора групи "Інформаційний опір" Дмитра Тимчука, російсько-терористичні війська ігнорують так зване "перемир’я" і планують створити ешеловану систему ППО та отримати авіацію з РФ.

Загалом, сьогодні в зоні конфлікту перебувають близько 5 тисяч кадрових російських військових і понад 15 тисяч найманців і диверсантів. Росіяни продовжують активну повітряну розвідку з використанням безпілотників - упродовж доби прикордонники зафіксували 3 таких випадки


Бойовики продовжують обстріли позицій сил АТО. Протягом доби зафіксовано обстріли у Донецькій області – в районі населених пунктів Піски, Красногорівка, Мар’їнка, Олександрівка, Новомихайлівка, Тоненьке, Малоорлівка, Орлово-Іванівка, Нижня Кринка, Центральний, Гранітне, Дебальцеве, Донецьке, Старогнатівка.

Протягом доби загинув один співробітник ДСНС та поранено 3 військовослужбовців.

У Донецьку зберігається напружена ситуація, цілий день в місті було чути звуки залпів.

Тим часом бойовики на сході України грабують і вбивають мирне населення. Це визнав один із ватажків терористичної організації "ДНР" Федір Березін.

Президент України Петро Порошенко таки призначив Геннадія Москаля головою Луганської обласної державної адміністрації. Частину області, як відомо, контролюють бойовики.


Порошенко виступив перед Конгресом США

Президент України Петро Порошенко виступив на спільному засіданні обох Палат Конгресу США - він наголосив, що говорить від всього українського народу, який зараз бореться за свою свободу.

Порошенко звернувся до Конгресу США з проханням надати Україні особливий статус партнера поза членством в НАТО. Крім того, Президент України закликає США продовжити застосування економічних санкцій щодо Росії.


Він також закликав Сполучені Штати Америки не залишати Україну саму перед російською загрозою і нагадав, що США є країною-гарантом Будапештського меморандуму. Президент України нагадав, що у 2008 році російські війська окупували Абхазію і Південну Осетію, а “тепер вони завойовують Україну”, говорячи про захист прав російських громадян.

Російськомовні люди живуть також в Молдові, в країнах Балтії, в Казахстані, в Болгарії. Молдова, Грузія, Україна – хто наступний?
- запитує Порошенко.

Глава держави також назвав своїм обов'язком відновити українську армію і зробити її сильною. Він заявив, що Україні потрібна зброя - летальна і нелетальна.


Президент України Петро Порошенко заявив, що готовий укласти мир із сепаратистами, якщо це не буде загрожувати територіальній цілісності та незалежності України.

Зараз ми дали сепаратистам стільки свободи, скільки ніколи в житі не мав ніхто за час всієї української історії. Все це ми робимо для того, щоби збереглася українська суверенність і цілісність. Я впевнений: якщо це війна за права, а не за геополітичні амбіції, то ми знайдемо рішення,
- зазначив Порошенко.


За словами глави держави, з початку режиму припинення вогню загинули 17 українських військовослужбовців.

Петро Порошенко вкотре наголосив, що Україна не визнає анексії Криму. Він закликав Америку підтримати Україну у цьому питанні: "Немає жодної ціни і умови, яка дозволить нам змиритися з окупацією Криму".

Український гарант закликав Конгрес США створити спеціальний фонд для підтримки реформування економіки та сфери юстиції.


Порошенко обговорив з Обамою енергетичну та оборонну сфери

Увечері Порошенко прибув до Білого Дому, де розпочалася зустріч Президентів України та США.

Бесіда Президентів України та США тривала понад годину у Білому домі. На ній з американського боку були присутні віце-президент Джозеф Байден, державний секретар Джон Керрі, посол США в Україні Джеффрі Пайєтт та інші посадові особи. З українського боку у зустрічі брали участь, зокрема, міністр закордонних справ України Павло Клімкін та заступник голови Адміністрації Президента Валерій Чалий.

Під Білим Домом активісти закликали Конгрес надати Україні військову допомогу. Активісти вигукували "USA support Ukraine", "Putin is a killer" і “Слава Україні”!


Президент України Петро Порошенко за підсумками зустрічі з Обамою заявив, що сподівається, що консультації у Мінську приведуть до реального миру на сході України. Загалом український глава держави сказав, що "повністю задоволений переговорами з президентом США".

Порошенко повідомив, що на зустрічі з президентом США обговорювалася тема енергетики. Було домовлено, що американські фахівці прибудуть до Києва з метою зміцнити енергетичну безпеку України. Крім того, США готові розширити співпрацю з Україною у сфері безпеки та оборони.

Я попросив Президента (Обаму) збільшити співпрацю в безпековому та оборонному секторах. І я отримав позитивну відповідь,
- зазначив глава української держави.

Президент США Барак Обама заявив, що засуджує “російську агресію, спочатку у Криму, а потім у частині східної України”. За його словами, США і надалі допомагатимуть Україні у пошуках дипломатичного вирішення кризи, з якою вона зіштовхнулася.

США виділять Україні допомогу

Палата представників Конгресу Сполучених Штатів ухвалила резолюцію про підтримку України. В документі декларується рішуча підтримка права українського народу вільно визначати своє майбутнє без тиску з боку інших держав і містяться заклики до адміністрації США надати Україні усю необхідну допомогу.

Після виступу Президента Петра Порошенка Білий дім поширив заяву, згідно з якою уряд Америки виділить допомогу українським військовослужбовцям у вигляді обладнання та навчання в питанні контролю кордону. Сума, яку США витратять на допомогу захисту кордону України, становить 116 мільйонів доларів.

Крім того, Президент США Барак Обама заявив про виділення додаткових коштів у розмірі 53 мільйонів доларів для надання допомоги Україні. Із суми в 53 млн доларів більше 7 млн ​​спрямують міжнародним гуманітарним організаціям для надання допомоги населенню України, потерпілому в результаті конфлікту на сході країни. Решта 46 млн виділять українським Збройним силам і прикордонній службі на додаток до раніше оголошених 70 млн.

Завтра у Білорусі відбудеться чергова "мінська зустріч"

Тристороння контактна група із врегулювання ситуації на Донбасі завтра знову збереться для переговорів у Мінську.

Мають відбутися нелегкі переговори, планується прийняти документ, що саме потрібно робити для забезпечення раніше прийнятого протоколу і припинення вогню, – повідомив представник групи від України Леонід Кучма.

Він підкреслив, що поступатися в питанні територіальної цілісності України ніхто не буде.

У МЗС Білорусі підтвердили, що у п’ятницю в Мінську планується чергова зустріч тристоронньої контактної групи по Україні.

В ЄС заявили, що Україна має європейську перспективу

Рада Європи визнала, що в Україні перебувають російські війська. Вищий виконавчий орган — Комітет міністрів закликав Російську Федерацію вивести всі свої війська з України.


Крім того, сьогодні Європарламент ухвалив резолюцію "Стан справ в Україні і стан відносин між Європейським союзом і Росією", в якій виступив з різкою критикою РФ і підтримкою України, наголосивши, що вона "може подати заявку на вступ до ЄС за умови, якщо дотримується принципів демократії".

Однак, Рада ЄС вирішила виконати одну вимогу Росії. Вона планує юридично закріпити домовленості, досягнуті Україною, Росією та ЄС 12 вересня про перенесення на один рік реалізації положень Угоди про асоціацію, які стосуються зони вільної торгівлі.

Міліцію реформують

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков представив концепцію майбутньої реформи Міністерства внутрішніх справ. За словами Авакова, повна версія, що включатиме в себе стратегію розвитку органів внутрішніх справ України, у найближчі дні буде представлена у Кабінеті міністрів.


Одне з нововведень міністерства стане перейменування міліції у поліцію. Крім того, в Україні ліквідують спецпідрозділи "Беркут", "Грифон", "Кобра". Натомість замінять їх єдиним спецпідрозділом зразку SWAT.

Зазначимо, згідно із соцопитуваннями, 70% населення України не довіряє міліції та прокуратурі.


Інші новини дня:

Будівлю Меджлісу у Сімферополі заблокували судові пристави

МЗС Туреччини закликає світову спільноту захистити кримських татар у Криму

Гендиректор аеропорту "Бориспіль" йде з посади

ГПУ закрила провадження проти екс-глави “Нафтогазу”, — ЗМІ

Суд залишив Штепу під вартою

В п'ятницю Гелетей відвідає Польщу

З полону терористів звільнено трьох офіцерів-розвідників, — Порошенко

ЄС занепокоєний порушенням прав кримських татар в анексованому Криму, — заява