Мова йде про обрання Тимошенко запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, винесення завідомо неправосудних ухвал про відмову у допуску до участі у справі її захисників, а також порушення її права на захист, повідомили у прес-службі ГПУ

Відомості про кримінальні правопорушення внесені до ЄРДР за ч. З ст. 371 («завідомо незаконні затримання, привід, домашній арешт або тримання під вартою»), ч. 1 ст. 374 («порушення права на захист»), ч. ч. 1, 2 ст. 375 («постановлення суддею завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови») Кримінального кодексу України.

Окрім того, здійснюється досудове розслідування стосовно працівників ГПУ за фактами «зловживання службовим становищем та притягнення завідомо невинної особи до кримінальної відповідальності», а також перешкоджання діяльності народного депутата України, за ознаками злочинів, передбачених ч. 1 ст. 351 (перешкоджання діяльності народного депутата України, ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем), ч. 2 ст. 372 (притягнення завідомо невинного до кримінальної відповідальності) КК України.

Розпочато кримінальне провадження стосовно експертів Київського науково-дослідного інституту судових експертиз за фактом складання і видачі завідомо неправдивих висновків судекспертиз у кримінальній справі за обвинуваченням Тимошенко, а також стосовно службових осіб Качанівської виправної колонії № 54 (Харківська область) за фактом складання завідомо неправдивих актів про відмову Тимошенко від участі у судових засіданнях, за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 366 (службове підроблення) КК України.

Також проводиться розслідування за фактом надання завідомо неправдивих показань свідками у кримінальному провадженні щодо екс-прем’єрки за підозрою у причетності до вбивства народного депутата України Євгена Щербаня. Дані про вказане кримінальне правопорушення внесені в ЄРДР за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 384 КК України (завідомо неправдиве показання).
Досудове розслідування триває.

Як відомо, 22 лютого народні депутати проголосували за постанову про виконання Україною своїх міжнародних зобов'язань щодо звільнення екс-прем'єра Юлії Тимошенко.