"Генеральною прокуратурою України закінчено проведення екстрадиційної перевірки за запитом Головної прокуратури Міністерства юстиції Грузії про видачу Михеїла Саакашвілі для притягнення до кримінальної відповідальності за вчинення низки злочинів, нібито вчинених ним з використанням службових повноважень у період, коли він обіймав політичну посаду у цій державі", — повідомляє прес-служба ГПУ.

За результатами перевірки Генеральна прокуратура України дійшла висновку про існування ризику того, що запит про видачу М. Саакашвілі зроблено компетентними органами Грузії з метою його переслідування з політичних мотивів. Крім того, його екстрадиція суперечила б вимогам Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року.

"За таких обставин Генеральною прокуратурою як центральним органом України з питань видачі правопорушників прийнято рішення про відмову в екстрадиції М. Саакашвілі, про що повідомлено грузинських колег", — наголосили в ГПУ.

Раніше Міхеїл Саакашвілі заявив, що його повернення в республіку залежить від геополітичної ситуації та бажання грузинського народу.