Про це йдеться на сайті УГКЦ.

Церковники наголосили, що насильство та етнічні чистки за жодних обставин не мають права бути методом вирішення конфліктів і не можуть бути виправдані ні політичним, ні економічним, ні релігійним інтересом.

"Прагнемо вшанувати пам’ять невинно загиблих, попросити пробачення в Бога за вчинені злочини й закликати всіх українців і поляків, як у Польщі, в Україні, так і в цілому світі, до відваги відкрити серця та розум для взаємного пробачення і примирення", - наголошують автори декларації.

голова Римо-католицького єпископату Польщі Юзеф Міхалік вважає, що у цій не простій ситуації має допомогти прощення і прохання про вибачення
"В ім’я правди вважаємо, що прощення і прохання про вибачення вимагає і позиція тих поляків, які чинили зло українцям та відповідали насиллям на насилля. Прошу у братів-українців прощення", - сказав він.

Спільна декларація засуджує "крайній націоналізм та шовінізм", адже "атеїстичний і тоталітарний комунізм та нацизм у ХХ столітті призвели до мільйонів жертв".

Нагадаємо, під час панахиди в пам'ять про жертви Волинської трагедії у Варшаві Блаженнійший Святослав (Шевчук) вибачився від імені греко-католиків за злочини на Волині в 1943-1944 роках.

Довідка: Волинська трагедія - обопільні етнічні чистки українського і польського населення, здійснені селянськими загонами самооборони з обох боків, Українською Повстанською aрмією та польською Армією Крайовою за участю польських батальйонів шуцманшафту та радянських партизанів у 1943 році під час Другої світової війни на Волині.