У киян, які проходять повз обмінники, очі мало не лізуть на лоба. Долар коштує понад 14 гривень, євро майже 19. Ціни в крамницях весь час їх наздоганяють, а зарплати все ті ж. Попри високий курс, валюта в обмінниках не затримується.

Спекуляція – такий діагноз курсу ставлять окремі економісти. Роздаючи рефінансування певним банкам, НБУ стимулював девальвацію, – кажуть вони. Оскільки рефінансовану гривню банки витрачають не на оздоровлення своїх структур, а біжать з нею на валютний ринок. Іншої причини немає, бо країна мовляв і кредити отримала, і позитивне торговельне сальдо має.

Інші економісти кажуть – Україна продає менше, ніж купує. Тому валюти мало. І звинувачувати зараз в усіх смертних бідах НБУ – не варто. Бо війна вносить корективи. І прогнозують, що кредит від МФВ відкотить курс. Але не надовго і зовсім трохи.

Те, що кредити від МВФ, який Україна планує отримати 29 серпня, вплине позитивно на курс кажуть і в уряді. Оскільки це дасть можливість країні збільшити золотовалютні резерви. Премʼєр-міністр Арсеній Яценюк зазначив, що прийнятним для української економіки є курс 12 гривень за долар. На засідання уряду він повідомив, що напередодні провів консультації з головою Нацбанку.

В НБУ кажуть – роблять все, що можуть, проте війна вносить свої корективи. І вплинути на цей фактор регулятор не може. Що ж до виборів, то їх вплив не суттєвий – вважають політологи. І також бачать основну причину стрибків курсу в ситуації на Сході.

Тим часом Нацбанк вирішив пом’якшити вимоги до банків через окупацію та девальвацію. Регулятор тимчасово не застосовуватиме штрафні санкції до банків за порушення економічних нормативів. Постанова діятиме до кінця року.