У Грузії спалахнув політичний скандал, наслідком якого може стати зміна зовнішньополітичного курсу країни. Прем’єр-міністр Іраклій Гарібашвілі напередодні відправив у відставку міністра оборони. Услід за ним у відставку пішли міністр євроінтеграції, міністр закордонних справ, усі четверо її заступників і ще з десяток послів Грузії за кордоном.

Уже екс-глава Міноборони Іраклій Аласанія мав конфлікт із генпрокуратурою Грузії. Проти його помічників було порушено декілька кримінальних справ за розтрату державних коштів.

Це — атака проти грузинського євроатлантичного вибору, проти міністерства оборони, яке показало, що вміє здійснювати реформи і досягати цілей на міжнародній арені,
— каже міністр оборони Грузії (2012 – 2014) Іраклій Аласанія.

Міністр закордонних справ Грузії Майя Панджикідзе пішла у відставку сьогодні. Вона близька соратниця Аласанії, разом із ним є членом партії "Наша Грузія – вільні демократи".

Про те, що Грузія може відійти від євроінтеграції і членства в НАТО у своєму Twitter написав міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт.

Серйозна політична криза в Грузії. Атакують міністра оборони Аласанію. Курс країни під загрозою. Сьогоднішня відставка глави МЗС Грузії Майї Панджикідзе поглиблює кризу, а побоювання щодо курсу країни зростають,
— пише Більдт.

За словами прем’єр-міністра Грузії Іраклія Гарібашвілі, Панджикідзе пішла у відставку лише через те, що вони з Аласанією родичі.

Також Гарібашвілі звинуватив партію "Наша Грузія – вільні демократи", лідером якої є Аласанія, в саботажі. Останнім витком скандалу став вихід "Нашої Грузії" з правлячої коаліції "Грузинська мрія", яка втратила 10 депутатських мандатів, у неї лишилося 73 зі 150 місць, а це вже не більшість. Криза, схоже, лише загострюватиметься.