Полк "Дніпро-1" зупинив на блокпосту вантажівки "Фонду Ріната Ахметова", що направлялися у Донецьк

14 грудня полк "Дніпро" на своєму блок-посту, на шляху до Донецька зупинив, перевірив та розвернув у зворотньому напрямку – у Дніпропетровськ – 22 фури з вантажем від "Фонду Ріната Ахметова". В них були 400 тон різного краму, сама організація назвала його гуманітарним. Причина зупинки за версією бійців – не належне оформлення документів.

Ця схема працювала успішно, тобто хлопцям на блок-посту треба було сказати ми гуманітарна допомога, і їх пропускали. Все, це припиняється. Під час нашого розлідування, нашої поїздки, ми це все побачили. Ні представників, ні правильних документів, навіть свідчень правильних ніхто не міг дати, – пояснює народний депутат, боєць полку "Дніпро-1" Володимир Парасюк.

Версія представника торгової мережі "Брусничка" інакша. Демонструє – документи в порядку.

В більшості претензії були до товарно-транспотрних накладних. Згідно бухгалтерського обліку, вони не є документами суворої звітності. Підприємство має право вирушувати які саме данні вносити в обов'язковому порядку, а які взагалі не вказувати. Таким чином вийшло, що не всі пункти були заповнені, – каже керівник прес-служби мережі "Брусничка" Яна Лестева.

Ініціативу полку "Дніпро" підтримав батальйон "Донбас" і "Правий Сектор"

А вже 15 грудня до, ініціативи "Дніпра" приєднався "Донбас" і "Правий Сектор". У підрозділах заявили, що везти гуманітарний вантаж на контрольовану терористами територію – це фактично підтримувати бойовиків. А тому запропонували їм обмін: фури з провіантом на українських полонених вояків. Так робив вже полк "Дніпро" – кілька вантажівок виміняли на шістьох наших полонених. Крім того, в батальйоні "Донбас" заявили, що на окуповану територію їдуть не тільки необхідні продукти, а ще й алкоголь та сигарети.

На Луганщині затримали фуру однієї такої підприємиці. Однак вона стверджує, що хоч і везе товар на окуповану територію, однак податки сплачує на підконтрольній Україні – у Сєвєродонецьку.

Торгівля має бути припинена, в нас війна. Ми добиватимемось щоб у Верховній Раді це було заборонено законодавчо. Але ми повинні врегулювати, щоб люди, які справді потребують продуктів харчування, їх отримали, – каже народний депутат, командир батальйону "Донбас" Семен Семенченко.

15 грудня через блокпост пропустили лише машину з манною крупою

Другий раз вантажівки не пропустили 15 грудня. Там їх окрім бійців підрозділу вже чекала група народних депутатів. Вони перевірили вантаж. В результаті у Донецьк поїхала лише 1 фура з 20 тонами манної крупи – товаром справді необхідним, насамперед дітям.

Всі машини з колони пропустили через блокпост 19 грудня

А от в п'ятницю у Донецьк пропустили вже усі машини. Цього разу в бійців до документів претензій не було. Про це написав Семен Семенченко у своєму Facebook. Мовляв, папери підтвердили – вантаж дійсно гуманітарний. Добровольці кажуть, – у "Фонді Рината Ахметова" пообіцяли надати відео-докази того, як допомогу роздають місцевим мешканцям.