Зникнення та вбивство Георгія викликали гучний політичний скандал як в Україні, так і в світі.

Гонгадзе присвоєно звання Герой України посмертно.

13 років тому, у вересні 2000 року, влада на чолі із президентом Кучмою знищила мого чоловіка, журналіста й громадянина, українця й грузина, Георгія Гонгадзе. До цього часу всі його кати досі не покарані, а деякі отримали нові високі посади. І це після всіх жертв, які ми заплатили, - написала Мирослава Гонгадзе у своєму блозі на "Українській правді".

16 вересня 2000 року близько 22:30 Гонгадзе пішов з роботи і з того часу журналіста ніхто не бачив.

Уже 2 листопада приблизно за 100 км від Києва у Таращанському лісі виявили обезголовлений труп. Пізніше експертиза встановила – тіло належить журналісту, який зник безвісти на початку вересня.

Восени 2000 року в Україні розгорівся "касетний скандал" після оприлюднення "плівок Мельниченка" — вони свідчили про причетність Кучми та інших високопосадовців до вбивства журналіста.

Через два місяці після зникнення Гонгадзе, Олександр Мороз заявив, що він володіє таємними записами розмов Кучми та високопоставлених урядових чиновників, які проливають світло на вбивство Гонгадзе.

Тоді Мороз сказав, що у розмові, записаній співробітником Служби Охорони Президента Миколою Мельниченком, беруть участь Кучма та його найближчі помічники — Глава Адміністрації Президента Володимир Литвин, Міністр внутрішніх справ Юрій Кравченко та керівник СБУ Деркач, які обговорюють діяльність Гонгадзе і вирішують, що з ним вчинити.

Кучма категорично відкинув усі ці звинувачення.

На початку березня 2005 третій президент України Віктор Ющенко оголосив про розкриття справи Гонгадзе.

У червні того ж року генпрокурор України Святослав Піскун заявив, що високопоставлені співробітники міліції, яких звинувачували у вбивстві журналіста, визнали свою вину.

19 грудня 2005 розпочався судовий процес над обвинуваченими - Валерієм Костенком, Миколою Протасовим і Олександром Поповичем. Головним виконавцем вбивства слідство визнало генерала МВС Олексія Пукача, який перед цим був оголошений у розшук.

Гонгадзе був автором документальних фільмів "Біль землі" (1993), "Тіні війни" (1994), "Колиска" (1995), "Охоронці мрії" (1996).

У березні 2008 року Апеляційний суд Києва виніс вирок трьом виконавцям убивства журналіста. Костенка і Поповича посадили на 12 років. Протасова засудили до 13 років тюремного ув'язнення.

Пукача засудили довічно. Такий вирок 29 січня 2013 року оголосив йому Печерський суд.

Справу Гонгадзе ми не вважаємо закритою. Вона також є предметом вивчення, власне, навіть не просто органами прокуратури, а предметом дослідження у підрозділі Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України, - сказав в.о. генпрокурора Олег Махніцький.

Він також заявив, що справа, закрита у відношенні Кучми, зараз на стадії перегляду.

Справа Гонгадзе виняткова. Те, що Пукача покарано найтяжчим покаранням, – це ж не означає, що решта будуть покарані, - сказала в інтерв’ю ТВі адвокат Валентина Теличенко, представник інтересів потерпілої дружини журналіста Мирослави Гонгадзе.

Хоч справа не закрита, наразі слідчі безуспішно працюють над встановленням замовників вбивства Гонгадзе.