Любомир Гузар вважає, що політики повинні вміти дати собі раду з наклепом, а не карати за неправду кримінальною відповідальністю.

"Ніхто в світі не любить, коли його негативно критикують або на нього роблять наклеп. Наклеп сам у собі є негативним, бо не завжди відповідає дійсності, є неправдою. Але з наклепом треба вміти собі дати раду", - вважає він.

Гузар переконаний, що зберегти добре ім'я кожен політик може, якщо говоритиме правду.

"Це є єдиним шляхом, на якому не буде закидів і яким мають іти справжні політики. Закликаю не ховатися за подібні закони від людського осуду, бо не це є способом зберегти добре ім'я. Добре ім'я залежить від доброї поведінки та сильної волі працювати в інтересах громади та країни", - переконаний представник церкви.

Екс-глава УГКЦ вважає, що наклеп для політика може стати нагодою спростувати, пояснити або зрозуміти свою помилку.

Нагадаємо, 18 вересня Верховна Рада у першому читанні проголосувала за зміни до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів, згідно з якими відповідальність за посягання на честь і гідність людини посилюється.

Згідно з законопроектом, покарання за наклеп - 2-5 років в'язниці. Закон набрав 244 голоси, за нього проголосували регіонали і комуністи, позафракційні депутати і фракція Народної партії.

Законопроект викликав хвилю обурень, журналісти, політологи та частина політиків вважає, що закон обмежить свободу слова.

ОБСЄ, Рада Європи, Єврокомісія та низка депутатів Європарламенту занепокоєні через український "закон про наклеп".

Фракція Партії регіонів схиляється до скасування законопроекту про наклеп, однак остаточне рішення прийматимуть сьогодні.