Член організаційного комітету Всеукраїнського об'єднання ветеранів Чорнобиля Володимир Проскурін підкреслив, що українська влада намагається перешкодити публічним виступам чорнобильців, які налаштовані опозиційно.

За словами Володимира Проскуріна, мова йде навіть про кримінальне переслідування. "Ми піддаємося переслідуванням, репресіям, щоб ми не могли говорити правду і організовувати людей для ефективного захисту своїх прав", - сказав він.

Проскурін також закликав бойкотувати фінал Чемпіонату Європи з футболу, який влітку має відбутися в Україні та Польщі. "Ми просимо звернути увагу громадськості на ті репресії, які мають місце в Україні. Ми також просимо не брати участі в Євро-2012. Євро-2012 не може проводитися в країні, де не виконуються закони і не дотримуються права людини", - сказав чорнобилець.

У свою чергу, Франсуа Зімере висловив здивування з приводу цієї ситуації і попросив чорнобильців надати документальне підтвердження заяв про порушення їх прав. "Ви довели до мого відома інформацію, яку я не знав. Я не знав, що люди, які заплатили своїм життям, проявляють таку сміливість, почуття обов'язку і можуть брати участь у подібних конфліктах. Мені б хотілося отримати більше документальної інформації, яку б я міг узяти із собою в посольство", - сказав дипломат.

Нагадаємо, посол Франції з прав людини Франсуа Зімере мав намір зустрітися з засудженою екс-прем'єр-міністром України Юлією Тимошенко в Качанівській виправній колонії в Харкові, однак не отримав відповідного дозволу.