Щойно хасиди потрапляють до району паломництва, як уманські вулички перетворюються на вулик. На час святкування іудейського Нового року паломники буквально окуповують 20 вулиць і стільки ж провулків міста.

Уманчанин Сергій Клименко працює у комунальній службі. Щойно відремонтував ліфт, який зламали паломники. Найбільше чоловіка шокує поведінка молодих хасидів.

Захотів в туалет — може піти під дерево, або стати зробити своє діло і далі піти. Варто одного зачепити, то одразу тут натовп молоді налетить, атакують,
— каже Сергій.

Не обберуться клопоту і двірники. По собі хасиди залишають тонни сміття. У місті є 900 контейнерів об’ємом по 200 кілограм. Але і при цьому сміття паломники залишають просто на вулицях. Антисанітарія всюди. Просто на вулиці хасиди облаштували перукарню. Волосся летить у всі боки.

Уманчани, які не заробляють на іноземцях, візитів паломників чекають з острахом. Кажуть: після них місто довго не може повернутись до звичного життя.

Опісля від'їзду вірян, місця їх паломництва дезинфікують. Аби знищити запах та не допустити поширення вірусів, які можуть привезти з-за кордону.

Автор — Юлія Порпленко.