1. Віктору Миколайовичу Шокіну іде 63-й рік. Він народився 4 листопада 1952 року у Києві.

2. З 1970 по 1972 рік був студентом Української сільськогосподарської академії. До того, як здобув юридичну освіту, працював техніком у столичному Центральному республіканському ботанічному саду АН УРСР, а також в НДІ Оріон.

3. З 1973-го по 1975-й покликаний в Збройні сили СРСР. Строкову службу проходив в Йошкар-Олі.

4. У 1980-му році закінчив Харківський інститут ім. Дзержинського, де й отримав вищу юридичну освіту. Певний час займався оперативно-розшуковою діяльністю, а також займав посади слідчого та старшого слідчого.

5. В органах прокуратури працює з травня 1980 року.

6. Період його роботи в Генпрокуратурі збігся з розслідуванням найбільш резонансних справ у новій історії України — вбивства Георгія Гонгадзе та отруєння Віктора Ющенка. У 2003-му він не побоявся відкрити справу проти Олексія Пукача, а 2005-го почав саджати попередників: відкрив справи на Колеснікова, Кушнарьова та Коломойського.


7. У 2001-му році відмовився розслідувати справу Юлії Тимошенко.

Мене відправили до Дніпропетровська. Слідча група жила у величезному готелі. Я попросив: "Дайте мені кримінальну справу, я хочу почитати". Коли мені принесли справу Тимошенко, це було 20-30 полотняних мішків, набитих паперами. Це були допити, все що завгодно... Я подивився, розвернувся і сказав, що не буду цим займатися,
— розповів свого часу Шокін в інтерв’ю "Українській правді".

Він сказав, що його рішення було викликано особистими професійними моментами і зараз теж би відмовився від цієї справи.

8. Тричі був на пенсії. У 2002-му році став заступником Генпрокурора України. У 2003 році звільнив цю посаду, однак в 2004 році після повернення Святослава Піскуна, Шокін був відновлений. У 2005 році через непідтвержені підозри у зв'язку з кримінальним світом був дещо дискредитований.

9. Двічі виграв справи в Олександра Турчинова. Коли теперішній Секретар РНБО Турчинов прийшов на пост глави СБУ у 2005-му, він дав команду не ділитися жодною інформацією з оперативно-слідчою групою ГПУ. Тоді Шокіна обізвали "кротом" за те, що він нібито злив інформацію, що група СБУ на чолі з Андрієм Кожем'якіним поїхала ловити Пукача в Ізраїль. У підсумку Шокін виграв два суди у Турчинова про захист честі і гідності.

10. Із 26-го червня 2014-го є заступником Генпрокурора України Яреми. Одночасно з цим був призначений начальником ГУ у кримінальному провадженні. Володіє чином державного радника юстиції 3-го класу.

Нагадаємо, ЗМІ, посилаючись на джерела в АП, повідомили, що Президент України звільнив з посади Генпрокурора Віталія Ярему та його найближчих соратників. Разом із Віталієм Яремою президент звільнив його заступників Олега Заліска, Олега Бачуна та Анатолія Даниленко. Виконувачем обов'язків генпрокурора буде призначено теперішнього заступника Яреми Віктора Шокіна.