Лікар повідомив, що грип може викликати ускладнення в людей з хронічними хворобами. Так у хворих з цукровим діабетом грип може спровокувати ускладнення, від яких людина може впасти в кому й померти. Також він може спровокувати гіпертонічний криз, пневмонію.

Федір Лапій зазначив, що сезон грипу в Україні починається, зазвичай, від 40 тижня старого року до 20 тижня нового року.

Він додав, що в цей період не обов’язково збільшиться кількість хворих, але саме на цей період найчастіше припадають епідемії. Вони тривають від 4 до 8 тижнів.

"І от коли проходить місяць грипу та зростає смертність, виокремлюють залишкову, тобто таку, що пов’язана із захворюванням на грип. Важливо, що таке зростання не спостерігається в період, коли епідемії грипу немає", - зазначив експерт Лапій.

До слова, 57 людей щогодини помирає у світі від грипу.

Найкращим часом для проведення вакцинації є вересень, тобто передгрипозний сезон.

На території України дозволені до використання чотири вакцини.

Цієї осені на території нашої держави очікуються спалахи грипу A/Каліфорнія/7/2009 (H1N1), A/Вікторія/361/2011 (H3N2), B/Вісконсін/1/2010.

До слова, лікар-імунолог Наталя Винник розповіла, що під час епідемії грипу кожна десята не вакцинована вагітна жінка ризикує померти через ускладнення, викликані хворобою.