“Статистика, яка свідчить про те, що підвищуються варіанти суїциду, підвищується кількість викликів “швидкої”, викликів “швидкої” гіпертонікам і підвищується ризик розвитку інфаркту міокарда. Ситуація зі здоров’ям не стабілізується до 30 днів після переводу годинників”, - каже науковець Інституту стратегічних досліджень МОЗ Людмила Карамзіна.

“Здорові люди швидше перелаштовуються. Але ми не маємо органів чуття, щоб відчути як наше серце, печінка працює, чи все нормально. В нас таких органів не має, ми можемо відчувати наш загальний стан, але не фізіологічну ціну забезпечення такого нашого стану, працездатності”, - каже науковець інституту праці Наталія Бобко.

96% території України лежить у другому часовому поясі. Лише частина Західних областей припадає на перший, а частина Східної - на третій пояс. Для цих регіонів експерти пропонують запровадити окремі графіки роботи.

“Якщо ми залишимось у другому часовому поясі, то сонце у Луганську вставатиме у 3,30. Неможливо перейти в другий годинний пояс, не запровадивши регіональні графіки роботи”, - каже директор астрономічної обсерваторії НАН України Ярослав Яцків.

Переходити на другий часовий пояс остаточно влада України планує з наступного року. Цієї весни стрілки годинників востаннє переводитимуть вперед, аби уникнути незручностей для іноземців під час чемпіонату ЄВРО-2012.