Про це повідомив віце-прем'єр-міністр Іраку з енергетики Хуссейн аль-Шахрістані під час чесько-іракської бізнес-конференції, передає Reuters.

"Ми підвищили видобуток і експорт в 2011 році на 500 тисяч барелів на добу, в 2012 році буде зростання ще на 500 тисяч або трохи більше, а в 2013 році - ще більш значне зростання", - пообіцяв Шахрістані.

Торік Ірак видобував в середньому 2,7 мільйона ​​барелів на добу і експортував 2,2 мільйона. Зараз, за ​​словами Шахрістані, країна видобуває близько 3 мільйонів барелів на добу. Ірак - єдиний з 12 учасників ОПЕК, не зв'язаний квотами на видобуток.

У найближчі два місяці Ірак планує підвищити експорт на 400 тисяч барелів на добу за рахунок початку видобутку на новому родовищі, повідомило минулого тижня високопоставлене джерело в нафтовій промисловості країни.

"Як тільки ми відкриємо новий експортний термінал 27 січня, ми зможемо ще збільшити видобуток. Зараз у нас є можливість підвищення видобутку, але ми не можемо доставити нафту на експортний термінал", - пояснив Шахрістані.

До 2017 року Ірак має намір підвищити виробництво нафти до 12 мільйонів барелів на добу, хоча чиновники вважають більш реалістичну цифру в 8 мільйонів.

Вчора протягом дня нафта подорожчала більш ніж на один долар. "Прискорення" нафтовому ринку додало рішення ЄС про введення нафтового ембарго проти Ірану.