Про причини розблокування ВР, внесення зміни до закону про Регламент, що забезпечують персональне голосування, а також Саміт Україна-ЄС розповіла нардеп від УДАРу Ірина Геращенко.

Опозиція, зокрема, фракція УДАРу , блокували Раду більше 2 тижнів. Сьогодні вона розблокована. Один із лідерів опозиції Олег Тягнибок сказав, що перспектива парламентських виборів налякала Партію регіонів і комуністів. На Вашу думку, що саме забезпечило опозиції цю перемогу?

По-перше, влада в обличчі Партії регіонів переконалася у серйозності намірів фракції УДАР та інших опозиційних сил стосовно блокування парламенту до того моменту, допоки не буде прийнято рішення про особисте голосування та дотримання Конституції. Адже спершу вони ставилися до цього абсолютно несерйозно, думаючи, що, як завжди, зможуть розблокувати роботу Ради і знову порушувати Конституцію. І вдень перевіряли на міцність опозицію. І вночі приходили, й переконалися, що мобілізація опозиційних сил, зокрема УДАРу, є надзвичайно високою.

По-друге, й справді перспектива дочасних парламентських виборів не тішить ані комуністів, ані Партію регіонів, тому що до виборців прийшлось би йти із тезами про повне невиконання програм, з падінням рейтингу, із поясненнями, звідки знову взялися кнопкодави, якщо обіцяли голосувати особисто, із поясненнями щодо стану доріг, щодо корупції, вибіркового правосуддя, політичних в’язнів, щодо непопулярності партії влади і Президента, а також щодо того, що прийнято абсолютно антисоціальний бюджет, який не враховує потреби лікарів, вчителів, але там закладені великі статті на утримання АП. Зрештою і грошей на вибори ні у кого немає, адже це занадто дороге задоволення. Саме тому влада пішла на поступки: роботу Верховної Ради потрібно розблоковувати.

Більше того, вперше у історії українського парламенту, передовсім, завдяки наполегливості УДАРу, інших опозиціонерів, внесено норму про контроль над особистим голосуванням. Ми змусили владу дослухатися до думки опозиції, усвідомити, що цей парламент не буде керованим ззовні.

Партія регіонів бурхливо зреагувала на "вишиванковий флеш-моб" опозиції. Особливо обурився Михайло Чечетов. Опозиція робила ставку саме на таку реакцію більшості? І чи має намір опозиція надалі з'являтися у Парламенті у вишиванках?

Партія влади узагалі надто бурхливо зреагували і на блокаду УДАРом та іншими опозиційними силами парламенту, і на ті яскраві футболки-нагадування «Голосуй особисто», які УДАР обрав на ці дні своєю формою. А особливо їх зачепили наліпки, які також нагадували народним депутатам, що голосувати потрібно особисто. Навіть пані Герман написала, щоправда, з помилками, листа стосовно того, як потрібно поводитися парламентським неофітам. До речі, наші прихильники одразу у соцмережах запропонували, як відповісти пані Герман, (зауважу, без помилок), як поводитися парламентським ветеранам, аби не голосувати один за одного.

А щодо вишиванки, то це частина національної самоідентифікації, і, до речі, дуже зручний і сучасний елемент одягу. А фракція Партії регіонів надто звикла до Brioni - Kiton. Тому інші костюми, краватки чи сорочки сприймають як щось екзотичне.

Треба частіше виходити до народу і розуміти, що Україна живе трохи по-іншому, аніж це собі уявляє Партія регіонів.

Свого часу нардеп від фракції "Свободи" Ірина Фаріон сказала, що бачить два шляхи побудови держави: шлях у парламентську бібліотеку та у спортивні зали. Чи вважаєте Ви бійки у Верховній Раді дієвим методом вирішення певних питань?

Єдиний відомий деяким членам Партії регіонів поет Пушкін писав: «Быть можно дельным человеком и думать о красе ногтей». Політик повинен бути гармонійною людиною: дбати передовсім про своє внутрішнє наповнення, але й не забувати про зовнішній вигляд. Тож, політик повинен самовдосконалюватися, читати книжки, інакше він деградує. Але й у формі теж потрібно бути. Тому багатьом парламентарям потрібно про це задуматися й знаходити час і для парламентських бібліотек, і для відвідин спортивних залів. Адже це справді допомагає витримувати те навантаження, які передбачає робота політика: ти й на окрузі працюєш, і з виборцями зустрічаєшся, і із законами працюєш й таке інше. До речі, Віталій Кличко віддає зранку годину спортивній залі, але, водночас, він є тією людиною, яка читає, і , що найважливіше, самовдосконалюється.

На Вашу думку, чим може завершитися Саміт Україна-ЄС?

Фракція УДАР і опозиція в цілому зайняли надзвичайно державницьку позицію напередодні Саміту Україна-ЄС, оскільки кращим іміджевим подарунком Україні, яка сьогодні у світі сприймається дуже часто, як країна із недемократичними принципами, передусім, через дії влади, є такі речі:

Перше – це заява про інтеграційні прагнення, прийнята парламентом, що свідчить про незмінність зовнішнього вектору. До роботи над заявою в першу чергу долучилася опозиція; там зафіксовано , що наша країна має виконати ті критерії, які необхідні для підписання Угоди на саміті Східного партнерства у Вільнюсі у листопаді 2013 року.

І друге – це незалежний парламент із особистим голосуванням.

Адже соромно було, коли наші європейські колеги сміялися з ВР, де депутати як сороконіжки, бігають по рядах і голосують один за одного.

Тому опозиція сьогодні зробила надзвичайно важливий крок, продемонструвавши світу, що в Україні є відповідальні політики, які дбають про імідж країни. Я переконана, що опозиція зробила усе, аби Саміт Україна-ЄС був вдалим, бо це важливо передусім для українського народу. Влада і Янукович – це те, що, Слава Господу, приходить і відходить, а Україна – вічна. Тож ми повинні дбати про євроінтеграцію, як головний зовнішній вектор України.

Як Ви гадаєте, чи зможе опозиція вирішити питання щодо єдиного кандидата на виборах президента у 2015 році? І чи бачите Ви його сьогодні?

Зараз – 2013 рік і на порядку денному є ще кілька питань, які потрібно вирішити опозиції. Сьогодні маємо закласти фундамент майбутньої перемоги. Для цього повинен бути незалежний парламент. Маємо хоч і маленькими кроками повертатися до демократії, боротися проти авторитаризму. Також опозиції важливо розширювати свою електоральну базу, аби більше людей виходили із стану депресії та зневіри, аби опозиційне поле розширювалося ідейними прихильниками тих партій (опозиційних), які сьогодні працюють у парламенті. Наша команда, звісно, дбатиме про розширення підтримки партії УДАР, також сьогодні дуже важливо добитися виборів мера Києва і Чернівців, повернення розширення повноважень місцевого самоврядування. Усе це – закладання фундаменту для наступних президентських виборів. Але питання кандидата сьогодні не на часі.

Сьогодні важливо крок за кроком відстоювати позиції опозиції, визволення політичних в’язнів, демократизація України і виконання вимог, що стоять перед Україною напередодні саміту Східного партнерства, аби була підписана Угода про Асоціацію. Ми докладатимемо усіх сил, аби вибори у 2015 році були чесними і прозорими, бо у такому разі у Януковича немає жодних шансів на них перемогти. А питання кандидата від опозиції на президентські вибори – це питання дня завтрашнього.


Розмовляла Ірина Вовк,
Телеканал новин, 24

Фото прес-служби УДАРу