Лише за 2 тижні з обігу повністю вивели купоно-карбованці. Проте сама грошова реформа почалася задовго до появи гривень у гаманцях українців.

Пробні варіанти гривні розробляли як у Києві, так і у Львові. Врешті переміг проект, намальований в Києві.

Над дизайном художники працювали по власних домівках ще до проголошення незалежності України. Самі обирали, які знакові особистості прикрасять той чи інший номінал. Керівництво країни про кропітку працю не знало до останнього.

Назвати свою валюту гривнею хотіли в Росії, та від такої пропозиції уряду врешті відмовились через коштовність переходу з рубльової системи.

Читайте також: Топ-5 національних символів України

До остаточного затвердження гривні, валюту пропонували назвати "куна" — зараз це грошова одиниця Хорватії. Частина депутатів виступала за карбованець, а діаспора говорила про "український долар", але перемогла "гривня".

Власного виробництва грошей в України не було, тому гроші вирішили друкувати у Канаді, переважно через вплив української діаспори. Паралельно глава Нацбанку Володимир Матвієнко домовляється про друк у Великобританії.

Загалом закордоном надрукували понад 3 мільярди купюр різних номіналів. Тоді це коштувало 80 мільйонів доларів. Тонни гривень у повній секретності морем доправляють в Україну. Грошову реформу планували завершити 1995-го року, але через інфляцію її відклали на рік. В обіг гривню вводить відома на всю країну людина — Павло Лазоренко.

Читайте також: Курс гривні: чи варто починати штурмувати "обмінники"?

За 19 років гривня кілька раз змінила зовнішність та дуже ослабла. Спочатку за один долар давали 1 гривню і 80 копійок, а сьогодні близько — 22. Попри це, вона залишається одним із головних символів незалежності України.

Автор — Роман Пагулич.