На думку авторів документу, це дозволить провести технічне переоснащення через залучення недержавних інвестицій шляхом передачі їх в оренду або концесію.

Згідно із зареєстрованим 16 січня цього року в парламенті законопроектом, корпоратизації зможуть підлягати 13 ТЕЦ.

До переліку таких об'єктів, зокрема, планується включити Дніпродзержинську та Криворізьку ТЕЦ (обидві Дніпропетровська область), Сєвєродонецьку і Лисичанську ТЕЦ (обидві Луганська область), Харківську ТЕЦ-5 і ТЕЦ "Есхар" (обидві Харківська область), Сімферопольську, Камишбурунську ТЕЦ і Сакські теплові мережі (всі АР Крим), а також Севастопольську, Миколаївську, Одеську та Херсонську ТЕЦ.

В уряді прогнозують, що прийняття законопроекту забезпечить реалізацію програми технічного переоснащення ТЕЦ з метою скорочення споживання природного газу і його заміщення на інші альтернативні види палива.

Раніше міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко заявив про необхідність повного переходу ТЕЦ з природного газу на спалювання водно-вугільної суміші. За оцінкою міністра, це дозволить Україні заощадити до 6 мільярдів кубометрів газу на рік.