У випадках, коли є рішення суду про відкрите виконавче провадження.

"Є судовий процес, суд виносить рішення, що особа зобов’язана розрахуватися, у випадках, якщо вона не розраховується у встановлений час грішми, накладається арешт на її майно, в судовому порядку це майно забирається, і воно має бути реалізовано. Кабінет міністр прийняв рішення, щоб дозволити органам державної інспекції на дорозі зупиняти той автотранспорт, який описаний як майно боржника, який не розрахувався", - повідомив міністр юстиції України Олександр Лавринович.

Забрати автівку інспектори ДАІ можуть, якщо його власник має будь-яку заборгованість, підтверджену судом. Власники машин, що придбали їх у кредит - почали нервувати.

Серед підстав для затримання машини інспекторами, можуть бути й несплата аліментів та навіть наявність штрафів за порушення дорожнього руху.

"Особа порушила правила дорожнього руху, в неї є постанова про накладання штрафу на суму 255 гривень, але навіть в межах цієї суми державний виконавець може винести постанову про арешт майна боржника. Якщо працівники ДАЇ забрали у вас транспортний засіб, можливостей повернути його назад залишається небагато. Єдина можливість - швидко погасити заборгованість", - каже юрист Любомир Дроздовський.

Згідно урядового розпорядження, якщо інспектори ДАІ заберуть у власників їхнє авто, за законом 3 дні машина буде на спецмайданчиках. Юристи кажуть, якщо за цей час власники не встигнуть погасити борги, машину продадуть організації, що реалізує конфіскат.

Зміни до вже ухваленого Кабміном документу, що встановлює порядок затримання авто, набуде чинності після оприлюднення.