"Уряд тихенько, підло, щоб ніхто не помітив, у прикінцевому положенні записав основні положення ганебного закону 9127, який призупиняв соціальні виплати 16-ти категоріям громадян", - сказав народний депутат України, БЮТ-Батьківщина Андрій Павловський.

"Буде в своєму ручному режимі вирішувати, кому давати пільги, кому не давати, в яких розмірах давати і коли давати. Зараз можна не дати, а от перед самими виборами можна виплатити державні соціальні допомоги, компенсації і пільги збільшити", - вражає провідний експерт Центру Разумкова Павло Розенко.

КСУ ручне регулювання пільг вважає конституційним

Опозиція оскаржила дії влади у Конституційному суді. Однак Феміда нічого протиправного у цьому не побачила. А Кабмін тим часом пообіцяв пільговикам безтурботний рік.

"В державному бюджеті передбачено на 1,8 мільярда більше видатків, ніж це було в минулому році і будуть робиться всі заходи для того, щоб все, що передбачено законодавством абсолютно чітко виплачувалось, але це буде в межах тих фінансових ресурсів, як це передбачено державним бюджетом", - каже міністр фінансів України Федір Ярошенко.

За словами експертів, щоб виконати усі закони, які гарантують соціальні виплати, потрібно 3 з половиною вітчизняних бюджети. Фахівці кажуть, система давно потребує реформування, адже нині пільгами користуються і заможні люди, а соціально незахищені часто не можуть їх отримати.

"Пільги не надавати у вигляді права людей доступу до тих чи інших преференцій, а сформувати їх у вигляді реального ресурсу, який може бути спрямований безпосередньо людям і це мають бути адресні пільги, які ідуть не на весь загал населення, а лише тим, хто дійсно потребує цих пільг", - каже екс-перший заступник міністра фінансів України Ігор Уманський.

За 2 роки утримання влади зросло на 10 млрд. грн.

Попри постійні нарікання на відсутність коштів влада невпинно збільшує витрати на себе. У 2012-му Кабмін, Верховна Рада, прокуратура, судова адміністрація, МВС і СБУ коштуватимуть українським платникам податків понад 27 мільярдів гривень. Це на 10 мільярдів більше, ніж у 2009-му році.

"Знову в цьому бюджеті витрати на адміністрацію президента зростають приблизно в 6 разів швидше, ніж видатки на заробітну плату і пенсії", - зауважив народний депутат України, БЮТ-Батьківщина Сергій Соболєв.

"На польоти для вищих державних чиновників чартерами вони передбачили 188 мільйонів гривен. Ми скинемось вам всім на квиток в одну сторону, летіть звідси", - сказав народний депутат України, НУ-НС Арсеній Яценюк.

Влада засекретила видатки на закордонні візити

Зазначимо, видатки на закордонні візити Президента, урядових делегацій і народних депутатів у бюджеті засекретили. Три графи, які були у минулорічному кошторисі, зникли. Також немає графи про медичне обслуговування депутатів і керівного складу органів влади.