Документом передбачено обов'язок усіх посадових осіб використовувати українську мову як державну.

У документі пропонується встановити основні вимоги до органів влади стосовно розвитку української мови. Згідно законопроекту, чиновники мають використовувати, розвивати, вдосконалювати і поширювати українську мову як державну мову України.

За словами Катеринчука, мета закону: посили роль української мови як державної у політичній, соціально-економічній та культурній сферах. На його думку, це сприятиме збереженню єдності і цілісності України.

"Мова відіграє визначальну роль у процесі формування особистості людини, здобуття нею освіти, є для неї засобом повсякденного спілкування, інструментом накопичення знань, залучення її до надбань культури, національної самоідентифікації людини, а також, як правило, одним з головних чинників формування сучасної нації тощо. В Україні сьогодні немає закону, який би визначав статус української мови як державної", - заявив Микола Катеринчук.

"Прийняття цього законопроекту дасть змогу консолідувати зусилля органів влади у захисті української мови як державної, зробити ці заходи системними і організованими, зобов'язати органи влади враховувати у своїй діяльності пріоритети державної мовної політики", - сказав нунсівець.

Нагадаємо, без підготовки до 2 читання, без обговорення і головне — без попередження248 карток парламентської більшості проголосувало за скандальний законопроект "Про засади державної мовної політики" на початку червня. Відтоді по всій Україні проходять акції протесту проти мовного закону, зокрема голодування.