Катували активіста зі словами "Бийте козака Мамая!"

Правоохоронці його побили, роздягли до гола і фотографувалися, як з трофеєм.

"Він тільки руками прикриває своє сонячне сплетіння — це енергетичне депо. Так людина завжди робить, коли йде загроза його життю. Але подивіться, яка це гідна людина. Подивіться на його очі, ви бачите? І він голову не нахилив",
— коментує психолог Наталя Кухтіна.

Відрубали чуба, на голові стрибали, били ногами, хто що хотів, то й робив, закликали один одного: "Бийте козака Мамая!" Ну хто не боїться в наш час? Всі бояться, але на все воля Божа, як дасть Бог, так і буде",
— розповідає про катування Михайло Гаврилюк.

Відео оприлюднили чи не самі доблесні "беркутівці". Принаймні, на сторінках соцмереж представників спецпідрозділу воно розміщене з коментарем, що як тільки буде наказ, то активістів вони "порішать без жалю".

"Беркутівець" з Херсону пишається діями колег і вважає Україну непорозумінням.

Вони дійсно горіли від "молотова". І вони щиро не розуміють "за що?". Тому що вони вважають, що захищають в країні порядок від іноземної інтервенції, західної. Не розуміючи того, що саме вони є знаряддям другої інтервенції, російської. Але їх психологічний стан — це стан божевільних, які знаходяться в такому вкрай істеричному стані. Тому від них можна чекати не тільки знущань над голими, не тільки стрільби по мирних громадянах, але і чого завгодно",
— каже екс-керівник прес-служби СБУ Станіслав Речинський.

"Що я усвідомив у цій справі? Я усвідомив, що проти нас дуже велика сила, хочуть нас згнобити і націю, щоб такого народу, як Україна не було", — додає Гаврилюк.


"Беркут" катував підлітка, який фотографував сутички

Знущання пережив і 17-річний студент Червоноградського гірничого коледжу Михайло Нискогуз, який фільмував події на Грушевського, і був схоплений "Беркутом". Харківський спецназ теж його роздягнув, побив, змушував співати гімн обличчям у снігу.

Враження дійсно склалось, що вони були якісь наркомани. Можливо, їх спеціально чимось накачують, щоб вони так жорстоко били людей. Вони були ні крапельки не засмучені тим, що їхні друзі постраждали від вогню з боку мітингувальників. В них просто горіла в очах ненависть. І вони готові були вбивати. Лікарі "швидкої" вимагали просто силою у них, що мене потрібно у лікарню, бо я стікав кров’ю",
— згадує жертва катувань "Беркуту" Михайло Нискогуз.

"Це приниження. Тобто люди отримують задоволення, інколи навіть сексуальне задоволення, від приниження інших людей, від відчуття власної влади над людьми, можливості зробити все, що завгодно. По тому відео ми бачимо розлад цілісної системи, розлад поведінкової системи, яка потребує психіатричної корекції, серйозної психіатричної корекції", — переконаний соціальний психолог Ганна Довбах.


Правоохоронці принижують людей безкарно

Про те, що українські правоохоронці люблять роздягати і принижувати на власній шкірі переконався і адвокат Віктор Смалій, який утримується в СІЗО під посиленим режимом.

У ТТ взагалі, роздягли до гола, присідай. Я кажу ви що, божевільні? І стоїть людей із десять і дивляться, як адвокат голий, взагалі, без нічого присідає. І вони стоять так дивляться, як присідаєш, туди-сюди. Я кажу ви що, збоченці? Отримуєте задоволення від цього?
— розповідає адвокат Віктор Смалій.

"Це просто стало видимим. Це просто зараз дуже видимо. Насправді, те, що відбувається в райвідділках міліції щодня навіть у мирні часи — це жахливо. І удушення, і застосування струму, і використання різних ядучих речовин для того, щоб людина заговорила", — каже голова правління Української Гельсінської спілки з прав людини Аркадій Бущенко.


Людей викрадають і вивозять в невідомому напрямку

У столиці почали викрадати людей і вивозити в невідомому напрямку. Зник лідер Автомайдану Дмитро Булатов та його друзі. Одна з активісток розповіла телеканалу ІСТV, що на місці викрадення "беркутівці" несли трупи у великих кульках, що вдалося зняти на відео.

Це абсолютно не законне утворення і те, що вони заднім числом зараз зареєстрували наказ у Мінюсті, не має жодної юридичної сили. Те, що "Беркут" і "беркутята" творять тут, роздягаючи людей на морозі, стріляючи з 3-ьох метрів ґвинтівками в голову, зокрема, у працівників Червоного Хреста, медиків, — це звірство. Це те, що має бути покарано навіть на серйозній війні, а тим-більше не під час такого конфлікту. Тому ця структура, очевидно, буде розформована",
— переконаний Анатолій Гриценко.

"У нас дуже багато людей на Майдані зі східних, центральних регіонів, людей, які розмовляють російською. І вони всі підходять і кажуть, що мова, яку вони чули від "беркутів", коли ті проривалися, які атакували, відрізняється від тієї російської, якою говорять на Сході. Є інформація, в нас зараз перевіряється на достовірність, про те, що це — люди з Росії, представники російських спецслужб", — додає координатор самооборони Євромайдану Микола Величкович.


Львів'янина, якого закатували до смерті, поховали

Львів сьогодні попрощався із закатованим до смерті активістом Євромайдану Юрієм Вербицьким. Він отримав травму під час сутичок і його, разом з киянином Ігорем Луценком, викрали просто з лікарні невідомі. Згодом тіло чоловіка знайшли у лісі. Луценко врятувався і розповів, що Вербицькому дісталося більше, бо він львів`янин. Під тортурами в обох вибивали зізнання, що на Євромайдані платять гроші.

"А для цих людей, які нас викрали, львів’яни, за їхніми ж словами, — певна каста ворогів. Вони, наприклад, хотіли дізнатися у цього Юрія, скільки йому, як звичайному активістові, там платять, хто платить. Тобто у них був такий індивідуальний ентузіазм з'ясувати, маючи широкий арсенал фізичного впливу, що там до чого",
— вважає громадський активіст Ігор Луценко.

Експерти нагадують, що російська експансія у силові структури України розпочалась саме за президентства Януковича.

"Російські спецслужби, зокрема, і на території України, привчалися перевдягатися дуже давно. І перевдягання, комуфлювання під місцеві умови, — це стандартна ситуація. Це було і під час придушення українських повстань у 20-30 роках, і під час придушення українських повстань у 40-50 роках. Дуже імовірно, що під виглядом якихось правоохоронних органів ніби-то України насправді діють іноземні спецслужби, просто прикриваючись їх формами", — каже військовий експерт, політолог Олександр Палій.

Тим часом Віктор Янукович повідомив чомусь представникам духовенства, що в акціях протесту на Майдані беруть участь громадяни інших країн, які знаходяться в міжнародному розшуку. Президент розповів, що активісти Євромайдану несуть небезпеку для України, а не для нього особисто.