"Монумент зруйнували. Повалили на землю. Уламки розібрали на сувеніри ті люди, які цей пам'ятник люто ненавиділи. Хочу зазначити: те, що відбулося сьогодні вночі, — це пряме порушення Закону в частині забезпечення безпеки мирних зібрань громадян України. Під покровом темряви радикально налаштованими людьми було знищено пам'ятник Леніну", — цитує Кернеса прес-служба міської ради Харкова.

Він також наголосив, що міліція не зробила жодного попередження у бік людей, які розбивали монумент.

"Міліція не захистила інтереси територіальної громади, адже пам'ятник був на балансі міста Харкова, — дозволивши зруйнувати монумент. Більше того, міністр МВС Аваков вже поспішив повідомити, що жоден з учасників цього варварського дійства покарання не понесе. Щоб не витрачати багато слів, скажу одне — пам'ятник Леніну на площі Свободи в Харкові ми обов'язково відновимо", — наголосив мер.

Нагадаємо, вчора в столиці Слобожанщини відбулася громадська акція під гаслом "Харків — це Україна". Кількатисячний марш проводився з ініціативи громадських організацій та представників політичних партій.

Ближче до вечора навколо пам'ятника Іллічу зібралися кілька десятків активістів. Вони принесли генератор, пиляли Леніна та просили всіх харків'ян підходити на площу Свободи.

У результаті активісти добилися свого — трьома тросами й зусиллями людей завалили пам'ятник Володимирові Леніну. Ще до падіння Леніна Аваков "благословив" його повалення.