За даними управління, найбільша кількість переселенців проживає у Харкові та на територіях, які знаходяться під контролем української влади, у Донецькій і Луганській областях, зазначає прес-служба оранізації.

В УВКБ висловили стурбованість тим, що рішення уряду про переведення держустанов на підконтрольні Києву території спровокує нові потоки переселенців.

За офіційними даними Державної служби України з надзвичайних ситуацій, на початок грудня, від конфлікту змушені були тікати 514 тисяч чоловік.

Багато жителів країни звертаються за міжнародним захистом. Так, близько 233 тис українців звернулися до російської влади з проханням надати статус біженця або притулок,
— повідомив прес-секретар УВКБ Вільям Спіндлер.

Загальна кількість українців, які звернулися за дозволом на проживання до сусідніх країн, оцінюється у 317 тис осіб. Найбільше їх у Росії, Білорусі та Польщі.

Разом з тим, притулку в країнах Євросоюзу попросили 8936 українців. Це вдесятеро більше, ніж за весь 2013 рік.

За словами Спіндлера, реальне число громадян України, які переселяються за кордон, швидше за все, значно більше, оскільки багато шукають інші можливості узаконити своє перебування в тій чи іншій країні. Найбільше українців знайшло притулок у Польщі, Німеччині, Франції та Швеції.

У самій Україні більшість переміщених осіб проживають в областях, прилеглих до зони конфлікту, включаючи Харківську, Запорізьку, Дніпропетровську, а також в районах Донецької та Луганської областей, підконтрольних уряду.

До слова, більш як 4 тисячі 350 мирних людей загинули у неоголошеній війні на Сході України. При цьому близько 5 мільйонів людей досі залишаються у зоні АТО. Такі дані оприлюднила ООН у своєму звіті.