"Унікальність їх в їхньому призначенні, всебічному призначенні, і у кількості. Тобто в Україну ніде немає подібного комплексу. Жоден з них один одного не повторює, вони абсолютно різні", - вважає старший науковий дослідник Євгенія Чередніченко.

З 1920-ого року підземні споруди Києво-Печерського заповідника не використовувались. Реставрувати їх почали ще у 1989-ому році, але ідея розпочати екскурсії з’явилась тільки зараз. Точна дата відкриття споруд для широкого загалу поки що не відома.

"Зараз іде перший етап. Але ми маємо надію, що рік-два - і ми зможемо вже відкрити для відвідувачів. Мені здається, що це, і нам всім здається, що це буде дуже цікавий екскурсійний маршрут. Бо відвідувачам верхні підземні споруди лаври ніколи не були відкритими", - каже гендиректор Києво-Печерського заповідника Марина Громова.

Підземні споруди дуже вузькі. Місцями вони лише півтора метри завширшки. Самі ченці називали ці погреби "земляними шиями", тут у бочках і зберігали церковне вино. Перед початком екскурсій підземелля прикрасять відповідними декораціями.