Попри зовнішній вигляд жестів "доброї волі", зміст і риторика, які прозвучали в Кремлі, не мають нічого спільного із справжнім пошуком шляхів урегулювання. Обговорення шляхів мирного врегулювання ситуації в Україні без участі України є беззмістовним і неприйнятним. Замість заяв потрібні реальні дії, – заявили у прес-службі МЗС України.

В українському зовнішньополітичному відомстві вважають, що Росія повинна виконати насамперед взяті на себе Женевські зобов’язання та дистанціюватися від діяльності терористів на сході України, публічно закликати сепаратистські угруповання скласти зброю і припинити підривну роботу диверсійних груп.

Відведення російських військових формувань від українських кордонів повинне отримати реальні підтвердження, – наголосили в МЗС.

В Адрія Дещиці додали, що будь-які "терористичні референдуми" у східних областях України є незаконними за визначенням, відтак заклики про їхнє "перенесення" аж ніяк не є виявом доброї волі, а звичайним фарсом.

Читайте також: Путін закликав скасувати "референдум" 11 травня

"Слід покласти край підміні понять. В Україні немає громадянської війни. Суть конфлікту полягає в агресії Російської Федерації проти нашої країни, окупації Криму і в зухвалому втручанні у внутрішні справи, що супроводжується підтримкою терористичних дій проти українських громадян та цілісності держави", – наголошують у МЗС.

У повідомленні сказано, що пріоритетом українського уряду є повномасштабний національний діалог за участю політичних сил, представників регіонів та громадськості, але це неможливо за участі терористів.

Україна вітає і підтримує вагому роль ОБСЄ у міжнародних зусиллях, націлених на деескалацію становища. Особливо корисне значення матимуть саме ті зусилля Організації, які сприятимуть продовженню загальнонаціонального діалогу в Україні, виконанню мандату спеціальної моніторингової місії ОБСЄ і залученню міжнародних спостерігачів за ходом виборів Президента України 25 травня 2014 року. Заяви, зроблені 7 травня в Москві, свідчать про перші результати консолідованого міжнародного тиску на Кремль у відповідь на агресію, вчинену проти України, – йдеться у заяві міністерства.

Нагадаємо, російський президент Володимир Путін заявив, що військ РФ біля українського кордону немає.