Про це сьогоні на брифінгу повідомив речник МЗС України Євген Перебийніс.

За його словами, 4-5 грудня у Варшаві відбулися українсько-польські консульські консультації на рівні керівників консульських служб МЗС двох країн.

У ході консультацій підтверджена готовність сторін до підписання другого протоколу до угоди між Україною та Польщею про правила місцевого прикордонного руху до кінця року.

Протоколом передбачається, що жителі прикордонної зони отримуватимуть дозволи на спрощений перетин кордону з правом перебувати в прикордонній зоні іншої держави до 90 днів кожного разу з дати перетину кордону. Вартість прийому і розгляду першої заяви становитиме 20 євро, а наступні дозволи видаватимуться безкоштовно. В протокол додані чотири населених пункти України, на жителів яких поширюватиметься дія документа,
— розповів Перебийніс.

Крім того, з польською стороною досягнута принципова домовленість про початок переговорів про суттєве розширення смуги місцевого прикордонного руху.

До слова, як повідомив посол України в Польщі Андрій Дещиця, під час українсько-польських консультацій досягнуто домовленості про початок переговорів з видачі українцям дворічних туристичних віз та розширенню малого прикордонного руху.