6 червня 2014 року, після відбиття атаки терористів на пункт пропуску "Маринівка" (Донецька область), на місці бойових дій було знайдено ящик від виробів "9М39" (переносні зенітно-ракетні комплекси "Ігла"). Пакувальний листок, що був у ящику, свідчить про те, що зазначені ПЗРК зберігалися з 2001 року у військовій частині протиповітряної оборони ЗС РФ №33859 (м. Єйськ Краснодарського краю). Остання відмітка про перевірку їх наявності у місці зберігання на складі в/ч №33859 датована 12 квітня 2014 року, – заявляють у прес-службі МЗС.

Ці свідчення у МЗС підтверджують наявними фотоматеріалами.

В українському зовнішньополітичному відомстві уточнюють, що 12 квітня зазначені ракетні комплекси зберігали на військовій базі ЗС РФ у місті Єйськ, а вже 6 червня їх під час штурму пункту пропуску "Маринівка" використовували терористи.

У цьому зв’язку Україна в рамках чергового засідання Форуму ОБСЄ з питань співробітництва в галузі безпеки 18 червня звернулася до Російської Федерації з вимогою надати роз’яснення, яким чином ПЗРК "Ігла" потрапили з російської військової бази до рук проросійських сепаратистів, – йдеться у повідомленні.

У МЗС наголосили, що ці факти підтверджують пряме втручання Росії у внутрішні справи України та підтримку Росією тероризму і порушення, таким чином, міжнародних зобов'язань.

До слова, Президент України Петро Порошенко наголосив, що військові в зоні АТО роблять усе можливе, щоб ліквідувати терористів.