"Цього разу не може бути жодних ілюзій про можливість врегулювання ситуації в Україні шляхом конструктивного співробітництва з Росією. Нам не слід забувати уроки, вивчені у недавньому минулому", - сказано в позиційному документі, поширеному представниками України серед міністрів закордонних справ країн-членів ЄС напередодні сьогоднішнього засідання.

При цьому, Київ переконаний, що поділ санкцій на дві частини відповідно до пропозицій Верховного представника ЄС з питань спільної зовнішньої політики та політики безпеки Федеріки Могеріні, призведе тільки до заморожування конфлікту на Донбасі і блокуванню вирішення проблеми Криму.

У документі також йдеться, що скасування санкцій на сьогодні - передчасна.

"Повне скасування обмежувальних заходів щодо Росії і повернення до політики "звичайного бізнесу" може бути розглянутим не тільки після припинення окупації і дестабілізації Криму і Донбасу, але і після згоди Росії повністю компенсувати весь збиток, нанесений України, відповідно до міжнародно визнаної практики", - написано в документі.

При цьому у документі сказано, що будь-яка стратегія ЄС щодо Росії повинна включати в себе ставлення до України, як до демократичної, територіально цілісної, суверенної держави з чіткою європейською перспективою.

Нагадаємо, на підготовчій зустрічі саміту G7 країни-учасники не змогли дійти згоди щодо ставлення до Російської Федерації.