"Я не хочу оцінювати дії Столипіна і нагадувати про ті його дії, які були спрямовані на шкоду Україні та на підтримку царя. Я не хочу говорити про те, що, на думку багатьох експертів, Столипін був запеклим російським шовіністом. Переконаний, що при всьому різноманітті політичних поглядів, які є в Україні, знайдуться і ті, хто інакше оцінює діяльність Столипіна. Тому зосереджуся на іншому аспекті: сьогодні ми повинні робити те, що об’єднує суспільство, а не те, що його роз’єднує", — повідомляється на сайті глави комісії Олександра Бригинця.

"Ми повинні встановлювати пам’ятники не тим, хто з точки зору самодержавства та комуністичної диктатури був героєм, а тим, хто зробив великий внесок у розвиток української держави. Саме тому наша комісія і не підтримала пропозицію російського Мінкульту", — наголосив Бригинець.

У повідомленні наголошується, що подарувати пам’ятник Столипіну киянам мало намір Міністерство культури Росії. На думку російського Мінкульту, цей жест мав сприяти зміцненню братніх відносин між нашими народами і підкреслити в художній формі важливий внесок Столипіна в спільне історичне минуле.

"Саму ідею подарувати Україні пам’ятник людині, яка завдала великої шкоди Україні, я розглядаю як провокацію або вкрай необдуману дію. По-моєму, пам’ятник Героям Крут є більш доречним в Москві, ніж пам’ятник Столипіну в Києві. Адже Герої Крут боролися не стільки з російськими , скільки з "червоною чумою", яка завдала непоправної шкоди і самій Росії. Столипін же своїми реформами знищив українське селянство, українські традиції, змусив значну частину українців переїхати до Сибіру, ​​таким чином знекровивши українські землі", — підсумував Бригинець.