У Київську інженерну гімназію сьогодні школярі прийшли вперше. Новий навчальний заклад, який коштував бюджету понад 150 мільйонів гривень, збудували в цьому році. Тут зранку чекали на поважного гостя.

Президент приїхав з привітаннями та подарунками. Школярів вишукували у шеренги. Голова держави до кінця навчального року обіцяє відкрити ще понад 20 шкіл. Новою гімназією гарант задоволений - тут найсучасніші кабінети, лабораторії та навіть два басейни.

“Це приклад майбутньої освітньої системи. В цьому навчальному закладі будуть вчитись майбутні королеви, “Антонови”, “Патони”, - сказав Президент України Віктор Янукович.

Перший дзвоник святкують і у загальноосвітній школі № 62. Попри те, що школа знаходиться через дорогу від нової гімназії, сюди Президент не дійшов. Нових стін та обладнання тут немає, втім атмосфера також урочиста. Вчителі кажуть, готували приміщення до навчального року самотужки - разом із батьками. Державних коштів на ремонт тут не бачили давно.

“І всередині школи, і з обладнанням є проблеми. Коли воно до того дійде черга? У нас постійно запитують, які є проблеми, ми даємо відповіді, що то виходить з ладу, то треба ремонтувати, але поки що все в тому стані, що і кожен рік”, - розповідає Ольга Кріпак (працює в міській школі №62).

Та завдяки Президенту тут все ж таки дещо зробили. Задню частину будівлі школи, яку видно із двору нової гімназії, до візиту гаранта пофарбували. Інші стіни лишилися без ремонту. В уряді натякають, мусять вилучати "освітні" кошти і спрямовувати їх в іншу галузь.

“Ми зараз вилучаємо серйозні гроші, дійсно, вилучаємо від потреб охорони здоров'я, освіти і направляємо на розвиток своєї нафтогазової галузі”, - каже Прем'єр-міністр України Микола Азаров.

Тим часом, у Міністерстві освіти звітують, капітально відремонтували понад 2 тисячі шкіл на суму майже в 17 мільйонів гривень. А для того, щоб оптимізувати мережу навчальних закладів, цьогоріч, станом на серпень, закрили майже дві сотні шкіл. Доля ще 11-ти вирішується.