Стало відомо, що сюжет "Вільного місця" полягає у тому, що в англійському містечку Пегфорді раптово помер мер Баррі Фербразер, що шокувало городян й загострило конфлікти у провінційному місті, де, на перший погляд, панує ідилія, а насправді вже близька війна: багаті конфліктують із бідними, підлітки – з батьками, дружини – з чоловіками, вчителі – з учнями.

"Комічну трагедію" письменниці, за її словами, критики зустріли доволі спокійно. Хоча, пише The Independent, у книжці багато сцен жорстокості, сексу і вживання наркотиків.

До речі, уся інформація про новий роман трималась у секреті, і навіть журналісти, які бажали побачити рукопис, повинні були підписати договір про секретність і нерозголошення інформації, а інтерв’ю письменниця роздавала лише обмеженому колу журналістів.

Нагадаємо, раніше Джоан Роулінг опублікувала обкладинку своєї нової книги. Повідомлялося, що роман "The Casual Vacancy" стане першою книгою письменниці “для дорослих” після завершення саги про Гаррі Поттера і побачить світ 27 вересня.