Народні депутати Павло Балога, Віктор Балога та Василь Петьовка зареєстрували у парламенті законопроект про внесення змін до закону "Про основи державної мовної політики" і пропонують розробити тести на знання української мови, які повинні будуть здати всі претенденти на посади держслужбовців.

Особливо негативно цю ініціативу сприйняв один із авторів закону "Про засади державної мовної політики" регіонал Вадим Колесніченко.

"Потрібно бути ідіотом, щоб пропонувати подібне. В першу чергу необхідно оцінювати професіоналізм людини, її здатність керувати економікою і приносити користь державі, а не те, якою мовою вона говорить", - вважає Колесніченко.

"У нас не так багато фахівців-управлінців, щоб застосовувати до них критерій знання мови, та й на практиці це буде неможливо реалізувати, оскільки незрозуміло, хто буде перевіряти знання мови, і скільки на це потрібно буде витратити часу і засобів ", - додав він.

Президент Києво-Могилянської академії Сергій Квіт, натомість, переконаний, що технічний бік тестування не вимагатиме великих тимчасових або фінансових витрат.

"По суті, це може бути простою іспит, який здають школярі або студенти, так що в цьому немає нічого складного. Зрозуміло, що чиновник повинен не просто розуміти мову, а вміти професійно використовувати її. Визначити ступінь володіння мовою не буде проблемою", - переконаний Квіт.

Нагадаємо, нардепи з Єдиного Центру внесли законопроект, згідно з яким чиновники і працівники силових структур повинні були б здавати екзамени зі знання української мови.