Про це пише газета "Комерсант-Україна" з посиланням на джерело в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України.

Очільник відомства Юрій Бойко 13 січня заявив, що Росія відмовляється надати гарантії завантаження української газотранспортної системи.

"Позиція Росії полягає у формуванні надлишкових транзитних потужностей, що не влаштовує Україну. Ми хочемо гарантії завантаження", – сказав він.

Раніше Бойко заявляв, що Україна планує скоротити закупівлі газу в Росії удвічі.

Разом з тим, дійти згоди не вдається й у питанні створення газотранспортного консорціуму.

"Наша пропозиція – консорціум, у якому частка України становитиме 34%, Росії і європейських партнерів – 33%", – повідомив співрозмовник видання в Адміністрації президента України.

"Росія ж наполягає як мінімум на 50%-й частці "Газпрому", – пояснює джерело в Міненерго.

За словами співрозмовника в АП, з боку "Газпрому" навіть надходила пропозиція викупити ГТС за 4 мільярди доларів, однак українська сторона відмовилася вести переговори про продаж.

Співрозмовник газети в Міненерго каже, що переговори зайшли в глухий кут, і "поки Україна готується до скорочення поставок газу з Росії на 25 мільярдів кубометрів на рік".

"У майбутньому ми повинні вийти на те, щоб купувати в Росії всього 8 мільярдів кубометрів газу на рік. Цього року ми хочемо закупити лише 27 мільярдів кубометрів", – пояснив співрозмовник.

Скорочення споживання газу, насамперед, відбудеться за рахунок відмови компанії Ostchem Дмитра Фірташа від купівлі палива в Росії, повідомило джерело в Міненерго.

За його словами, цього року з 33 мільярдів кубометрів газу, за який Україна повинна буде заплатити Росії, "Нафтогаз" повинен буде купити лише 27 мільярдів кубометрів, а 6 мільярдів кубометрів – Ostchem.