Про це повідомив міністр аграрної політики України Микола Присяжнюк після зустрічі з главою Росспоживнагляду Геннадієм Онищенко.

"Ми повинні привести продукцію цих підприємств у відповідність з технічним регламентом та нормативними документами РФ. Ми розраховуємо протягом 10-12 днів відновити постачання сиру з трьох підприємств", - повідомив міністр.

За словами Присяжнюка, Росспоживнагляд також проведе санітарно-епідеміологічну експертизу підприємств, оцінить технічне оснащення лабораторної бази, де здійснюється контроль якості і безпеки продукції, що експортується на російський ринок.

За підсумками переговорів сторони визнали необхідність узгоджених дій щодо гармонізації українських і російських нормативних документів.

Зараз заборона на імпорт сиру в Росію діє відносно трьох українських виробників - Пирятинського сирзаводу, "Прометея" і "Гадячсир".

При цьому, один з учасників ринку на правах анонімності розповів, що приблизно третина української продукції дійсно містить рослинні жири, а отже, відповідно до російського техрегламенту повинна іменуватися не сиром, а сирним продуктом.

За його словами, сирний продукт на 30% дешевше сиру.

Присяжнюк вчора також визнав, що у російської сторони є підстави висувати претензії до української продукції. "У Росспоживнагляду були об'єктивні аргументи на користь невідповідності нашої продукції техрегламенту РФ", - зазначив він.