Під час сьогоднішнього засідання комітету з питань євроінтеграції нардепи підтримали проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства у сфері запобігання і протидії корупції. Метою такого рішення є реалізація рекомендацій для спрощення візового режиму з ЄС, повідомляє прес-служба ВР.

"Законопроектом пропонується внести до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України, а також законів України "Про господарські товариства", "Про основи національної безпеки України", "Про засади запобігання і протидії корупції" та "Про застосування амністії в Україні" зміни, відповідно до яких із КУпАП виключаються статті 172-2 "Порушення обмежень щодо використання службового становища" та 172-3 "Пропозиція або надання неправомірної вигоди", - сказано у проекті закону.

Кримінально-правове поняття "хабар" пропонують замінити поняттям "неправомірна вигода", додавши декілька пунктів для підстав порушити кримінальну справу навіть у випадках обіцянки чи планування схожих дій.

"Проектом пропонується встановити кримінальну відповідальність за пропозицію чи обіцянку надання неправомірної вигоди не тільки службовій особі, а й будь-якому працівнику підприємства, установи чи організації незалежно від форми власності (стаття 354 КК у редакції проекту) тощо", - пояснили автори законопроекту.

До слова, Євросоюз може разом з підписанням Угоди про асоціацію з Україною запровадити санкції проти окремих українських чиновників. Про це виданню The New York Times повідомив колишній посол США в Україні Джон Гербст.