Рішення щодо "євроінтеграційного" законопроекту Конституційний суд прийняв 19 вересня і оприлюднив сьогодні.

Як відомо, Верховна Рада 5 вересня підтримала направлення до КС запропонованих главою держави змін до Конституції України щодо посилення гарантій незалежності суддів.

Проект закону передбачає забезпечення права внести зміни до Конституції, передбачивши право кожної особи на справедливий і гласний розгляд справи впродовж розумного строку незалежним, неупередженим судом.

Читайте також: Янукович призначив Касмініна суддею КС

Також законопроект стосується порядку призначення та звільнення суддів. У ньому запропоновано призначати суддю суду загальної юрисдикції безстроково президентом України на відміну від раніше діючого п'ятирічного терміну.

Рішення глави держави щодо призначення суддів або звільнення їх з посад прийматимуть у такому випадку виключно відповідно до подання Вищої ради юстиції.

Ще одна пропозиція у проекті закону - виключити з Конституції положення про термін повноважень генерального прокурора України.

До слова, суддя Конституційного Суду України (1996-2005) Микола Савенко запевняє, що законопроект "Про посилення незалежності суддів" має лише таку назву, насправді він зробить суддів більш залежними.