За запитом КС надійшли письмові роз'яснення Президента України Віктора Януковича, Міністерства юстиції України, а також Національного університету Одеської юридичної академії.

Суддя Олег Сергійчук оголосив звернення 48 народних депутатів, які просять дати офіційне тлумачення ряду положень Конституції та закону "Про вибори" і відповісти на питання, чи повинні чергові місцеві вибори всіх місцевих рад, а також сільських і селищних голів, проводитися одночасно в останню неділю жовтня 2015 року.

Як повідомив суддя, Президент вважає, що вибори повинні проводитися одночасно у 2015, включаючи вибори у Києві.

"Вважаю, що одночасне проведення чергових місцевих виборів на всій території України відповідає встановленої статтею 2 Конституції України унітарній формі державного устрою України, сприяє зміцненню, єдності та цілісності державної території", - говоритися у відповіді Януковича.

Мін'юст висловив таку ж думку.

У висновку НУ ОЮА вказується, що термін повноважень депутатів місцевих рад та сільських, селищних і міських голів, обраних на позачергових виборах, не встановлений ні Конституцією України, ні законами.

Суддя КС Віктор Шишкін зазначив, що у всіх експертних висновках не говориться про те, яким може бути максимальний термін повноважень депутатів і чи може він перевищувати 5 років. Тому він вважає, що треба зробити додаткові звернення до експертних установ.

КС закінчив слухання справи у відкритій частині. Зараз судді перейшли до подальшого розгляду у закритому режимі.

До слова, під стінами КС опозиціонери проводять мітинг.