Про це заявив народний депутат від КПУ Володимир Лещенко.

"Проект КПК вводить неіснуючі в Конституції України і Кримінальному кодексі України терміни, зокрема "кримінальний проступок". Але найголовніший мінус кодексу - це явне обмеження прав громадян, що Компартія категорично не сприймає", - заявив Лещенко, якого цитує прес-служба КПУ.

За словами комуніста, свідченням цьому є обмеження на захист підслідного: у новому КПК цю функцію виконуватиме суто адвокат, тоді як зараз це можуть робити навіть компетентні родичі підсудного.

"Що ж стосується можливості перебувати в домашніх умовах під заставою після оголошення вироку, то таке зможуть дозволити собі тільки багаті люди, що фактично дасть їм можливість залишатися безкарними після вчинення злочинів", - вважає депутат.

До недоліків нового КПК Лещенко відніс також посилення повноважень прокуратури і СБУ і одночасну втрату слідчим самостійності, що спричинить за собою можливість необ'єктивного слідства.

Комуніст висловив упевненість в тому, що поправок і доповнень до проекту КПК до другого читання буде не менш, ніж 1,5 тисячі, тому що КПК - кодекс, який стосується багатьох інстанцій та посадових осіб, він регулює цілий ряд процесів, від його об'єктивності залежить рівень захисту прав людини в Україні.

Комуністи свої поправки передадуть на цьому тижні.