Представники країн-членів НАТО на нараді в Брюсселі в п’ятницю, 28 жовтня, назвали дату завершення військової операції в Лівії.

Про це повідомляє "Лента.Ру" з посиланням на Agence France-Presse

Як і передбачалося раніше, операція завершиться 31 жовтня — в день, коли закінчиться мандат ООН, виданий на її проведення. Відповідне рішення представники НАТО прийняли одноголосно.

Раніше нові лівійські керівники просили своїх союзників залишитися в Лівії хоча б до кінця 2011 року, однак країни альянсу не знайшли необхідності своєї участі в бойових діях.

У той же час офіційні представники держав НАТО не раз говорили, що продовжать надавати Лівії технічну, гуманітарну і економічну допомогу на етапі переходу країни до стійкої демократії.

Рада Безпеки ООН 17 березня прийняла резолюцію, яка передбачала введення безпольотної зони над Лівією і робила можливим іноземне військове втручання в ситуацію у цій північноафриканській країні.

В операції коаліційних сил, що почалася 19 березня, брали участь Великобританія, Франція, США, Канада, Бельгія, Італія, Іспанія, Данія і Норвегія.

Керівництво кампанією в Лівії 31 березня повністю перейшло до представників командування НАТО. Як заявляє керівництво Північноатлантичного альянсу, мета операції "Об’єднаний захисник" — забезпечення ембарго на поставки зброї, безпольотної зони і заходів по захисту цивільного населення.

Мандат на операцію закінчувався 27 червня, але 1 червня НАТО продовжила операцію.