Свою заяву Міністерство закордонних справ поширило з нагоди 70-ї річниці депортації кримських татар.

Назва народу – кримські татари – фактично була заборонена. Це був справжній геноцид, вчинений Сталіним проти кримських татар. Українці, як ніхто інший, розуміють біль кримських татар та інших національностей, які були репресовані в Криму. Повернення кримських татар до Криму набуло масового характеру, починаючи з 1987 року. На початку 1990 рр. кримські татари стали третьою за чисельністю етнічною групою Криму, – сказано у повідомленні.

МЗС наголошує, що Україна докладала виняткових зусиль для підтримки кримських татар і осіб інших національностей, які поверталися на постійне проживання до Криму.

Читайте також: Уряд розпорядився створити у Києві Кримський дім

Унаслідок анексії АР Крим Російською Федерацією процес репатріації та суспільної інтеграції колишніх депортованих кримських татар фактично перервався. Над багатостраждальним кримськотатарським народом знову нависла загроза насильства та терору. Кремль та самопроголошена кримська влада з кожним днем збільшують тиск на представників кримськотатарського народу, зростає число злочинів проти його представників, – звертають увагу у Дещиці.

Українське зовнішньополітичне відомство закликало міжнародне співтовариство покласти край російській агресії проти України та підтримати кримських татар, які опинилися у вкрай скрутному становищі в окупованому Криму.

"Крим був, є і буде невід’ємною складовою України, так само, як кримськотатарський народ – органічною частиною українського народу", – наголосили в МЗС.

До слова, прем'єр РФ Дмитро Медведєв запевнив, що рішення про возз'єднання Росії з Кримом і Севастополем не підлягає перегляду.