Про це він розповів в інтерв'ю німецькому журналу Focus, передає ТСН.

"У Кремля є плани, згідно з якими вже 21 квітня південно-східні області України повинні оголосити про свою незалежність, після чого нову країну визнає Росія", - сказав єврочиновник.

Читайте також: На Великдень Янукович може повернутись в Україну, — російські ЗМІ

За словами Вельмана, у Москві впевнені у безповоротності цього процесу. При цьому на Заході не знають, як відреагувати на сепаратизм в Україні.

"Ніхто ж не знає, чи обмежиться Росія Донецьком, чи піде в наступ на Київ і Львів. НАТО вже дало зрозуміти, що воювати ми не будемо. Але я переконаний, що росіяни не настільки круті, щоб погрожувати країнам, які входять в НАТО. Вони не вторгнуться на територію Балтії", - вважає він.

Читайте також: 80% поляків відчувають загрозу з боку Росії

Член комітету з міжнародних справ Бундестагу додав, що з точки зору логіки, Путін теж повинен прагнути стабільності в Україні. Москва вбачає досягнення цієї цілі в федералізації України.

Вельман зауважує, що Київ міг би подумати про такий варіант зміни устрою своєї країни. Але не за моделлю, яку намагається нав'язати Кремль.

"Цілком розумним була би федералізація за німецьким прикладом. Але чи стабілізує Україну федералізація, однозначно теж сказати важко", - вважає він.