У Росії для Криму багато... обіцянок

Разом із ейфорією від анексії Росією в Крим прийшла невизначеність. Українські банки і банкомати вже не працюють, рахунки заблоковані. Російських пенсій кримчани не отримали. Українську пенсію просто видали в російських рублях.

Натомість – ціни в магазинах зросли до російських. Вартість продуктів перерахували в рублях. Однак замість курсу 3,8 – рахують по 4. Тепер ось такі цінники у кримських магазинах вже звичні – ціну вказують у гривнях і рублях одночасно.

Поки у жителів півострова не закралися протестні настрої проти важкої економічної ситуації – втішати їх з показовим виїзним засіданням на окупований півострів приїхав особисто прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв. Наобіцяв російські зарплати, пенсії та питну воду. Однак коли виконає свої обіцянки – не уточнив. Поки люди мають бути ситі патріотизмом до держави-окупанта.

В результаті приєднання ні один житель Криму, ні один житель Севастополя нічого не повинен втратити, може тільки здобути, саме цього всі від нас чекають, створення спокійного життя, впевненості в завтрашньому дні, відчуття того, що вони є жителями сильної країни, – заявив Дмитро Медведєв.

Пообіцяв також, що авіабілети в Крим стануть дешевшими, ніж в Болгарію та Туреччину. Однак росіяни туди, схоже, не квапляться у відпустку.

Там немає інфраструктури, там все ті ж росіяни, і якщо я поїду туди гуляти, то не раніше, як років за 5-7, – зізнається будівельник Володимир з Росії.

Добрий окупант також запевнив – у будь-яких критичних ситуаціях кримчани будуть забезпечені альтернативними джерелами енергії. Втім, про всяк випадок у магазинах вже продається альтернатива. Називається – набір росіянина. Він містить обгортку на російський паспорт, свічки, на випадок, якщо вимкнуть світло, та кип’ятильник – якщо зникне гаряча вода.

До обіцянок росіян у нас, м'яко кажучи, дуже великої довіри немає, у нас є історична пам'ять, коли росіяни перший раз окупували Крим, то в маніфесті Катерини ІІ теж розказувалось, які ми будемо щасливі в Російській імперії, і одним з перших кроків цієї імперії було те, що зібрали всіх лідерів і наставників і перерізали їм горло, – говорить голова Меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемільов.

Що робити українцям?

У Федеральній міграційній службі Росії запевняють, ті, хто хоче, залишаться українцем, не будуть ображені, варто лише оформити відповідні документи. Однак заяви на збереження українського громадянства беруть неохоче. А кінцевий термін подачі – 18 квітня. Тоді всі автоматично стануть громадянами Російської Федерації.

Мені довелось побувати в декількох інстанціях, скрізь я чув відповідь – ми не знаємо процедури, у нас немає російського законодавства, всі українські структури розформовані, а російські ще не створені, виходить замкнуте коло, – скаржиться кримчанин Олег Левченко.

Частина жителів півострова вже попросили притулку на континентальній Україні. Понад сотню сімей розмістили в санаторіях поблизу Києва – Пущі Водиці. Усім миром допомагають продуктами та пошуком роботи переселенцям.

"Дуже сильний моральний тиск з боку людей, які за Росію. Ми за Україну, ми за свою країну, ми не хочемо її міняти", – говорить кримчанка Оксана Будник.

Мусульманам дуже важко буде, тому що в самій Росії немає свободи віросповідання, немає демократії. Дуже хочеться повернутись додому, це дум, це природньо, але на повернення найближчим часом надії немає, – констатує кримчанка Сусанна Яг'яєва.

Тим часом в українському парламенті планують вже наступного тижня проголосувати за ряд законопроектів, які захищають біженців та їхнє майно на території Криму. А також про захист тих людей, які залишившись з українським громадянством не хочуть покидати домівки. Захищати потрібно тепер і материкову Україну від окупованого півострова – Крим став чорною дірою для контрабанди.

Ключова група товарів, яка йде з тимчасовано окупованої території на материкову Україну – це нафтопродукти. Зараз це чорна дірка на тимчосово окупованій території, там діє зовсім інша система акцизної політики, митної політики і всього іншого, тому нам треба негайно це зупинити, тому що ми фактично підірвемо наші підприємства, які займаються цим легально, які сплачують акцизи і податки, – заявив лідер фракції "Батьківщина" Сергій Соболєв.

Росія звозить в окупований Крим свою військову техніку. Натомість повертає українську на материкову Україну. Часто – зумисно понівечену або розграбовану. Повертаються на материк і військовослужбовці з сім'ями. Цього тижня був звільнений і останній полонений в Криму український військовий – В'ячеслав Дем'яненко. Тепер він у Києві чекає нового призначення, аби знати куди перевозити родину, яка залишається в окупованому Севастополі.