На центральному ринку Сімферополя у рибному відділі напівпорожньо. Продавці скаржаться, що минулого року у цей час було дуже багато охочих поласувати кримською кефаллю, керчинською хамсою або заморською сьомгою. Нині ж сьогодні заходять тільки ті, хто має гроші на такі смаколики. Наприклад, сьогодні тут сьомга коштує 800 рублів за кілограм або майже 270 грн.

Надто високі ціни не тільки на рибу, але й на м'ясо. Купити свинину дешевше 300 рублів не вийде, а це не менше 100 грн.

А ось вартість овочів та фруктів у цей час зазвичай була нижчою, але не цього року. Наприклад, на цьому тижні на 15 % подорожчав так званий борщовий набір – тепер капуста, картопля, буряк та морква в Криму в середньому коштують однаково – від 15 до 25 рублів за кілограм або 5-8 грн. Подорожчали і овочі нетривалого зберігання – помідори коштують як заморські банани – 25 грн за кілограм.

Експерти аграрного ринку пояснюють ситуацію неврожаями на півострові до яких призвела відсутність дніпровської води, а також невеликою кількістю господарств, які вирощують овочі в Криму. А ще скоротилися звичайні поставки з материкової України.

Ще одна біда, кажуть аграрії, це російські оптовики, які скуповують майже все, що завозять з материкової України та одразу вивозять на територію РФ, де перепродають за вищу ціну.

Якщо на ринках півострова продукти харчування є, то про місцеві супермаркети цього не сказати – напівпорожні полиці заставлені значно дорожчим російським товаром, але й того не багато. Можливо ціни в окупованому Криму знизяться після недавнього рішення Россільгоспнагляду про зняття усіх обмежень на вивезення української продукції на півострів. Росія зрозуміла, що не зможе забезпечити безперебійне постачання продукції в Крим.

Читайте також: Проблема дефіциту продовольства в Криму так і не вирішена

Думку про те, що продукти харчування такі потрібні кримчана підтримує і співголова Координаційної ради громадських організацій вимушених переселенців Андрій Щекун. Але він вважає, що кервіництво держави зробило помилку, створивши в Криму вільну економічну зону. Таким чином, практично, визнавши самопроголошену владу.

За його словами, вільну зону треба було створювати в Херсонській та Запорізькій областях, таким чином, стимулюючи великий бізнес, виїжджати з півострова. А кримчани вслід за великими торговельними мережами, почали б їздити на велику землю, щоби придбати товари.

Далі – дивіться у відесюжеті.